Poslednji poziv Vašingtona  Keri Putinu: Hajmo zajedno...

Izvor: B92, 14.Jul.2016, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslednji poziv Vašingtona " Keri Putinu: Hajmo zajedno...

Američki državni sekretar Džon Keri sastao se u Moskvi sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom kako bi mu predložio jaču vojnu saradnju u Siriji.

Keri je Putinu ponudio i obnavljanje mirovnog procesa u Siriji.

Keri je spreman da predloži Rusiji ujedinjenje snaga u borbi protiv Islamske države i Fronta Al Nusra, sirijskog ogranka Al Kaide, dok bi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Moskva zauzvrat imala obavezu da izvodi vazdušne udare samo na ciljeve dogovorene sa SAD, navodi se u saopštenju američke Vlade koje je preneo dnevni list Vašington post.

Snage režima sirijskog predsednika Bašara el Asada morale bi takođe da obustave bombardovanje umerenih pobunjenika, navedeno je u saopštenju.

Izvor blizak Stejt departmentu naveo je da bi Kerijev plan mogao da reši problem kršenja primirja i jačanja Fronta Al Nusra.

"U slučaju da razgovori Kerija i Putina ne daju rezultate, Vašington će usvojiti bitno drugačiji pristup", navodi isti izvor, dodavši da SAD nemaju "bezgranično verme i energiju" za diplomatski proces koji ne daje konkretne efekte.

Sastanak Kerija i Putina počeo je večeras oko 20 časova po srednjoevropskom vremenu, a prisutan je i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, koji će sa Kerijem razgovarati sutra ujutro.

Ruski izvori nisu želeli da komentarišu navode Vašington posta, ali je Putin, po rečima portparola Kremlja Dmitrija Peskova, ranije izjavio da borba protiv terorizma u Siriji i susednim zemljama može da uspe samo ako je zajednička.

Ukoliko Moskva prihvati ponudu Vašingtona, biće to veliki preokret u dosadašnjoj američkoj strategiji u Siriji, koji će de fakto dovesti do približavanja Asadovom režimu, a dogovor između SAD i Rusije mogao bi da bude shvaćen i kao prećutna podrška ostanku Asada na vlasti.

Odlazak Asada glavna je tačka neslaganja između pregovaračkih strana u mirovnom procesu u Ženevi, pod okriljem UN.

Vašington post navodi da SAD predlažu formiranje zajedničkog komandnog centra u Jordanu, namenjenog upravljanju vazdušnom kampanjom protiv Islamske države i Fronta Al Nusra, koji su isključeni iz primirja uvedenog u februaru.

Vašington je u više navrata optužio Moskvu za bombardovanje umerenih pobunjenika, što je Kremlj oštro demantovao, navodeći da ruska avijacija bombarduje položaje džihadista.

Rusija takođe traži od SAD da pobunjenicima nalože povlačenje zona pod kontrolom Islamske države i Al Nusre.
Pogledaj vesti o: Vašington,   Vladimir Putin

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.