Poljski general: Ukrajina osuđena na propast

Izvor: B92, 30.Dec.2023, 10:23

Poljski general: Ukrajina osuđena na propast

Poslednja poseta Vladimira Zelenskog Vašingtonu je pokazala da Kijev više ne može da bude siguran da će dobiti američku pomoć.

Odsustvo pomoći će automatski završiti konflikt i Moskva će pobediti, izjavio je poljski general Mečislav Gocul portalu "Interia".

Njegov kolega Roman Poljko smatra da će Zapad, kada sazna da veliki deo pomoći odlazi u ruke korumpiranih vojnih oligarha, odmah prekinuti isporuku, dok general Stanislav Kozej navodi da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su Ukrajinci morali da čekaju zapadnu tehniku veoma dugo, a da su Rusi to pametno iskoristili kako bi organizovali jaku odbranu.

Portal podvlači da paket vojne pomoći koji je Ukrajina dobila u vrednosti od 200 miliona dolara, iako je računala na milijardu, nije dovoljan i da je poslednja poseta ukrajinskog predsednika Vašingtonu pokazala da Kijev ne može da bude siguran da će dobiti američku pomoć. Međutim, poljski generali ne veruju da će SAD u potpunosti prestati da Ukrajini pružaju pomoć.

"Tamo je unutrašnja borba oko migranata. Verujem da SAD pokreću paket mera koje promoviše Džozef Bajden. Političari su svesni za šta se Ukrajina bori. Štaviše, ovde se radi o velikim interesima i ne znam može li administracija Džozefa Bajdena da ubedi Amerikance da podrže Ukrajinu", rekao je Gocul.

General Poljko je objasnio da ni tehnološki ni tehnički resursi Rusije u narednih pet godina neće biti na takvom nivou da bi mogla da priušti da uđe u bilo kakav sukob sa NATO-om. Smatra da Severnoatlantska alijansa ima prednost u ovim oblastima, ne samo kvantitativnu, već i kvalitativnu.

Kozej upozorava da će se, u slučaju da Rusija ove ili sledeće godine izađe kao pobednik, ruska vojska naći na reci Bug. Ističe da će se tako povećati mogućnost pretnje za NATO zemlje, uključujući i Poljsku i zaključuje da američki novac nije jedini uslov da Ukrajina nastavi da se bori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vašington,   Moskva

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.