Paneta: Kina pomagala Pjongjangu

Izvor: B92, 20.Apr.2012, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paneta: Kina pomagala Pjongjangu

Vašington -- Kina je pružila neku pomoć Severnoj Koreji u njenom razvoju raketnog programa, rekao je američki ministar odbrane Leon Paneta.

Leon Paneta (Fonet, arhiva)

Prema rezolucijama Ujedinjenih nacija iz 2006. i 2009. svim zemljama, uključujući Kinu, je zabranjeno da pomažu Severnoj Koreji u izgradnji raketa, njenog nuklearnog programa i snabdevanju te zemlje teškim naoružanjem.

Peking >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je negirao da je prekršio bilo koje pravilo, iako jeu nedelju na vojnoj paradi u Pjongjangu viđen jedan moderni transporter raketa za koji vojni stručnjaci kažu da je verovatno projektovan u Kini, a možda je tamo i izrađen.

"Ja sam siguran da je bilo neke pomoći iz Kine. Ja ne znam, znate, tačan obim toga", rekao je Paneta članovima kongresnog Komiteta za oružane snage, upitan da li Kina podržava severnokorejski raketni program kroz "trgovinu i tehnološku razmenu", a preneo Rojters.

Kina je glavni saveznik Pjongjanga, a njihove vojne i ekonomske veze datiraju još iz vremena Korejskog rata i nastanka Severne Koreje.

Pjongjang je više puta poručivao da "nikada neće priznati rezolucije Saveta bezbednosti UN", a danas je najavio da će lansirati satelite "jedan za drugim", odbacivši osude međunarodne zajednice posle neuspešnog lansiranja satelita, za koje SAD smatraju da je u pitanju prikriveni pokušaj da se lansira raketa dugog dometa.

Obamina administracija je zbog te, kako smatraju, provokacije obustavila sporazum po kome su SAD obećale Severu 240.000 tona hrane za odustajanje od daljih nuklearnih proba i lansiranja raketa.

Paneta je odbio da pruži druge detalje o navodnoj kineskoj pomoći Severnoj Koreji na javnoj raspravi, zbog "osetljivosti te informacije". Međutim, on je rekao da je "jasno bilo pomoći u tom smislu".

Američki sekretar je rekao da nije sporno da su napori Severne Koreje da razvije raketu dugog dometa i ostvari nuklearnu sposobnost, pretnje Sjedinjenim Državama. "Iz tog razloga mi uzimamo Severnu Koreju i njene provokativne akcije veoma ozbiljno", rekao je on.

Paneta je rekao da bi Kina trebalo da traži od Pjongjanga da se "angažuje u diplomatskim pregovorima".

"Mislili smo da smo napravili neki pomak, a odjedanput smo ponovo suočeni s provokacijama", rekao je Paneta misleći na pregovore Vašingtona i Pjongjanga kojima je prošlog meseca dogovorena pomoć u hrani za odustajanje od nuklearnih i raketnih proba Pjongjanga.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.