Palmer: SAD nisu neprijateljski nastrojene prema Republici Srpskoj

Izvor: RTS, 01.Sep.2018, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Palmer: SAD nisu neprijateljski nastrojene prema Republici Srpskoj

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer izjavio je da Vašington uvažava Republiku Srpsku, njenu ulogu i ustavni kapacitet u okviru BiH.
Metju Palmer je, tokom razgovora sa ministrom spoljnih poslova BiH Igorom Crnatkom na forumu u Dubrovniku, odbacio kao netačne teze da su SAD neprijateljski nastrojene prema Republici Srpskoj, prenosi Fena.

Ponovio je da SAD snažno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << podržavaju Dejtonski sporazum, kao i proces evropskih integracija i nastavak reformi u BiH.
On je tokom razgovora poručio da SAD žele što snažniji razvoj ekonomije i demokratije u BiH, na bazi Ustava BiH i unutrašnjeg dogovora tri naroda i dva entiteta.
Crnadak je rekao da, kao predstavnik Republike Srpske u Savetu ministara BiH, smatra da RS može biti potpuno mirna sa ovakvim stavovima američke administracije na čelu sa predsednikom Donaldom Trampom.
"Za mene je veoma važno da odnosi RS i SAD budu otvoreni i prijateljski i da RS, kao deo BiH, bude važan faktor trajnog mira i dugoročne stabilosti u regionu", istakao je Crnadak.
Crnadak je istakao da članstvo u Evropskoj uniji i regionalna saradnja ostaju spoljnopolitički prioriteti BiH, ali da je razvoj odnosa sa SAD za BiH podjednako važan.
Kako se navodi, to je njegov prvi susret sa Palmerom otkad je imenovan na funkciju zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD, na kojoj je nasledio Hojta Brajana Jia.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.