Palmer: SAD uvažavaju Republiku Srpsku i njenu ulogu

Izvor: N1 televizija, 01.Sep.2018, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Palmer: SAD uvažavaju Republiku Srpsku i njenu ulogu

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer potvrdio je snažnu podršku SAD Dejtonskom sporazumu, procesu evropskih integracija i nastavku reformi u BiH u razgovoru s ministrom spoljnih poslova BiH Igorom Crnadakom u Dubrovniku, na marginama Dubrovnik Foruma.

Tokom razgovora, Palmer je poručio da SAD žele što snažniji razvoj ekonomije i demokratije u BiH, na bazi Ustava BiH i unutrašnjeg dogovora tri naroda i dva entiteta.

U delu razgovora o odnosima >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Republike Srpske i SAD, Palmer je poručio da Vašington uvažava Republiku Srpsku i njenu ulogu i ustavni kapacitet u okviru BiH, te da teze da su SAD neprijateljski nastrojene prema Republici Srpskoj nisu tačne.

Crnadak je istakao da članstvo u Evropskoj uniji i regionalna saradnja ostaju spoljnopolitički prioriteti BiH, ali da je razvoj odnosa sa SAD za BiH podjednako važan.

"Kao predstavnik Republike Srpske u Savetu ministara BiH smatram da Republika Srpska može biti potpuno mirna sa ovakvim stavovima američke administracije na čelu sa predsednikom Donaldom Trampom. Za mene je veoma važno da odnosi Republike Srpske i SAD budu otvoreni i prijateljski i da Republika Srpska, kao deo BiH, bude važan faktor trajnog mira i dugoročne stabilosti u regionu" rekao je Crnadak.

Na sastanku je bilo reči i o toku pregovaračkog procesa Beograda i Prištine, kao i o drugim temama koje se odnose na region.

Ovo je prvi susret ministra sa Palmerom otkad je imenovan na funkciju zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD, na kojoj je nasledio Hojta Brajana Jia, saopćeno je iz Ministarstva spoljnih poslova BiH.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

METJU PALMER: SAD nisu neprijateljski nastrojene prema Republici Srpskoj, uvažavamo njenu ulogu

Izvor: Kurir, 01.Sep.2018

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer potvrdio je snažnu podršku SAD Dejtonskom sporazumu, procesu evropskih integracija i nastavku reformi u BiH u razgovoru danas s ministrom spoljnih poslova BiH Igorom Crnadakom u Dubrovniku, na marginama Dubrovnik Foruma.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.