Pajtić: Ako je Ustav secesionistički, onda je i Deklaracija

Izvor: Vesti-online.com, 13.Maj.2013, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pajtić: Ako je Ustav secesionistički, onda je i Deklaracija

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je danas da Predlog deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine predstavlja javni i formalni apel da se uspostavi vladavina prava kada je u pitanju poštovanje ustavnih i zakonskih obaveza prema Vojvodini.

"Ukoliko su ustav i zakoni secesionistički, onda je i ova deklaracija secesionistička. Mi se ne obraćamo ni Vašingtonu, ni Briselu, ni >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Moskvi, ni Pekingu, već želimo da zajednički sa republičkim vlastima rešimo problem poštovanja prava građana Vojvodine", rekao je Pajtić na sednici Odbora za pitanja ustavno-pravnog položaja

Vojvodine.

Opozicione stranke u Skupštini Vojvodine, SNS, SPS i DS S, ocenile su da je predlog deklaracije separatistički i zatražile njegovo povlačenje iz procedure.

Sednici prisustvuje svih 15 članova Odbora za pitanja ustavno-pravnog položaja Vojvodine, od kojih su 11 poslanici, a četvoro je izabrano iz reda istaknutih naučnih i stručnih radnika.

Za preostale članove Odbora izabrani su profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Stevan Lilić, penzionisani profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu Momčilo Grubač, novosadski advokat Srđan Sikimić i docent na novosadskom Pravnom fakultetu Slobodan Orlović.

Pajtić je naveo da ustavne garancije nisu poštovane i nisu dosledno sprovođene ni u prethodnim godinama, zbog čega je Vlada Vojvodine i ranije insistirala da one budu poštovane.

"A da se ustavne garancije poštuju, mogli bismo zaposliti daleko više ljudi, imati daleko više investicija. Ali, mi imamo Zakon o budžetskom sistemu Srbije, koji je praktično u suprotnosti sa Ustavom Srbije, kada je poštovanje prava Vojvodine u pitanju", kazao je Pajtić.

Prema njegovim rečima, vojvođanske vlasti uvažile su odluku Ustavnog suda Srbije po kojoj je osporeno više od 20 nadležnosti pokrajine, zbog čega očekuju da i republičke vlasti poštuju svoje ustavne i zakonske obaveze prema Vojvodini.

"Mi ne možemo i nećemo prihvatiti odgovornost za sveukupni razvoj privrede u Vojvodini, u situaciji kada se pokrajinskom budžetu vraća nešto manje od 100 dinara po glavi stanovnika mesečno. Sa manje od 100 dinara teško da možemo govoriti o nekom potencijalnom prosperitetu i smatramo kao zamenu teza kada se spočitava

pokrajinskoj administraciji da je kriva za lošu privrednu sliku", rekao je Pajtić.

* Koštunica: Pajtiću, podnesi ostavku, narod te neće!

* Pale Vojvodinu dok gori Kosovo

Dodao je da je svako poboljšanje teksta Predloga deklaracije dobrodošlo i da je spreman da pokrajinskoj vladi predloži konstruktivne izmene teksta tog dokumenta.

"Susretali smo se sa optužbama da smo izdajnici, danas se neki drugi ljudi susreću sa takvim optužbama, koje pripadaju prošlosti i koje su nedopustive", poručio je Pajtić.

Predlog deklaracije izazvao je velike polemike u političkoj javnosti, a opozicione partije u Skupštini Vojvodine organizovale su u aprilu miting sa zahtevom da pokrajinska vlada podnese ostavku. Predstavnici Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije i

Demokratske stranke Srbije optužili su vlast u Vojvodini za "separatizam".

Demokratska stranka, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Savez vojvođanskih Mađara odbacili su ove optužbe i kazali da im je jedini cilj da zaštite ustavna i zakonska prava Vojvodine koja se, po njihovom mišljenju, neprestano krše.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pajtić: Ako je Ustav secesionistički, onda je i Deklaracija

Izvor: Blic, 13.Maj.2013

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je danas da Predlog deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine predstavlja javni i formalni apel da se uspostavi vladavina prava kada je u pitanju poštovanje ustavnih i zakonskih obaveza prema Vojvodini..."Ukoliko su ustav i zakoni secesionistički,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.