Packa SAD Prištini: Grešite, ne dirajte Specijalni sud

Izvor: B92, 29.Dec.2017, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Packa" SAD Prištini: Grešite, ne dirajte Specijalni sud

Priština -- Ambasada SAD u Prištini upozorila je vlasti u Prištini da bi obaranje zakona o Specijalnom sudu za zločine OVK-a imalo "duboke negativne posledice".

Kako se navodi, "obnovljeni" pokušaji kosovskih lidera u vezi sa stavljanjem van snage tog zakona bi uticali na evropsku budućnost Kosova i odnos sa Vašingtonom.

Ocenjujući da su pretnje nasiljem tim povodom "potpuno neprihvatljive", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ambasada je navela i da bi Vlada Kosova trebalo "jasno i nedvosmisleno da ih odbaci".

"Kosovski lideri su više puta tokom sedmice davali javne izjave da inicijativa u Skupštini Kosova u vezi Specijalnog suda neće oštetiti međunarodne odnose Kosova. Oni greše. Krajnje smo razočarani onima koji bi žrtvovali budućnost svoje zemlje i nepokolebljivu podršku SAD u korist svojih ličnih interesa", navodi se u saopštenju.

Prištinski mediji su javili ranije da je Demokratska partija Kosova (DPK) bila inicijator stavljanja van snage Zakona o specijalnom sudu, kao što je bila i glavni podstrekač za ustavne promene i usvajanje tog akta.

Razlog tome, po navodima medija, jeste moguće hapšenje predsednika Kosova Hašima Tačija i predsednika Skupštine i DPK-a Kadrija Veseljija.

Protiv incijative o stavljanju van snage Zakona o Specijalnom sudu javno su se oglasili i ambasadori Velike Britanije, Nemačke i Evropske unije na Kosovu koji su istakli da takva inicijativa dovodi u opasnost budućnost Kosova zarad ličnih interesa njenih lidera.

Nešto ranije, predsednik Demokratske partije Kosova (DPK) i predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji ocenio je na sastanku Upravnog odbora stranke da niko ne treba da se previše raduje, niti plaši Specijalnog suda za zločine Oslobodilačke vojske Kosova.

On je govoreći o ovoj godini rekao da je bila puna izazova, a da je glavni bilo održavanje dva izborna procesa u kratkom vremenu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Packa" SAD Prištini: Ako dirnete u Specijalni sud...

Izvor: Vesti-online.com, 29.Dec.2017

Ambasada SAD u Prištini upozorila je vlasti u Prištini da bi obaranje zakona o Specijalnom sudu za zločine OVK-a imalo "duboke negativne posledice"...Kako se navodi, "obnovljeni" pokušaji kosovskih lidera u vezi sa stavljanjem van snage tog zakona bi uticali na evropsku budućnost Kosova i odnos...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.