ODNOSI SRBIJE I SAD SU NA NAJVIŠEM NIVOU Đurić: Bela kuća više nije rezervisana samo za Albance

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Sep.2020, 00:30

"ODNOSI SRBIJE I SAD SU NA NAJVIŠEM NIVOU" Đurić: Bela kuća više nije rezervisana samo za Albance

Đurić navodi da je srpska delegacija u Vašingtonu dobila prijem na najvišem nivou

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je danas da je Srbija u Vašingtonu posle mnogo godina obnovila odnose sa SAD na najvišem nivou, istakavši i da potpisani sporazum i najavljeni dolazak Američke koropracije za razvoj (DFC) otvara perspektivu za ozbiljne investicije.

Ðurić je rekao i da je prištinska delegacija kasnila na potpisivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sporazuma oko 20 minuta zbog, kako je rekao, neslaganja u njihovom timu.

- Nezvanično smo saznali da je jedan od članova vladajuće koalicije smatrao da je sporazum katastrofalan za njih pošto gazi sve što su najavljivali, da će dobiti priznanje nezavisnosti, odbijanje mini šengena. Šta se onda dešavalo i kakvi su telefonski pozivi išli iz Vašingtona ka Prištini, mogu da samo spekulišem - rekao je Ðurić.

Dodao je da je srpska delegacija u Vašingtonu dobila prijem na najvišem nivou, dok albanska delegacija nije imala sastanak s predsednikom Donaldom Trampom, što je, kaže, ranije bilo nezamislivo.

- Do sada je za njih bila rezervisana Bela kuća, a Srbi su bili loši momci s kojima se pregovaralo na daljinu preko posrednika. Sada je naša strana imala priliku da otvori vrata Bele kuće i obnovi dijalog sa SAD - kazao je Ðurić.

On je naveo da su razgovori u Vašingtonu prvog dana bili na momente dramatični, ali da predsednik Aleksandar Vučić, koji je predvodio srpsku delegaciju, nije kalkulisao i da je jasno stavio do znanja da će odbiti da potpiše bilo šta što je protiv interesa Srbije.

- To je bila filigranska diplomatija u kojoj smo morali smo da radimo tačku po tačku na pitanjima koja su osetljiva za naše prijatelje Rusiju i Kinu, vezano za snabdevanje energetima i komunikacione tehnologije - kazao je Ðurić.

Kako je rekao, potom su usledili teški i višesatni razgovori u Briselu, a Evropljani nisu bili oduševljeni svime što su Amerikanci stavili na sto.

- Ali smo najstojali da rešimo neka ozbiljna pitanja za naš narod - pitanje nestalih, položaja raseljenih i prognanih i stvaranja formalnog okvira za ekonomsku saradnju. Uspeli smo da izdejstvujemo obavezu prištinske strane da usvoji Zakon o povratku prognanih, da se uredi njihov socijalni, ekonomski i bezbednosni položaj - rekao je Ðurić.

Podsetio je da je u Briselu posle mnogo vremena prvi put otvoreno pitanje Zajednice srpskih opština i naglasio da je vreme da Priština ispuni preuzete obaveze.

Ðurić je poručio kosovskom premijeru Avdulahu Hotiju da se u Prištini ne zanose pričama o međusobnom priznanju.

- Tako ćete samo da potkopate mogućnost da se o nečemu ozbiljno razgovora, jer Srbiji ne pada ne pamet da priznaje nezavisnost Kosova, niti će se tako doći do konstruktivnog rešenja. Nego da se vratimo za sto i vidimo kako da rešavamo praktične probleme na terenu i postepeno gradimo poverenje sprovođenjem postignutih sporazuma - poručio je Ðurić.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.