Nova era u odnosima SAD -  Rusija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jun.2010, 11:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova era u odnosima SAD - Rusija

VAŠINGTON -

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev završava trodnevnu, očigledno veoma uspešnu posetu Sjedinjenim Američkim Državama, koju neki posmatrači ocenjuju čak kao početak nove ere u američko-ruskim odnosima.

Nakon napretka u rešavanju najvažnijih pitanja u vezi sa bezbednošću i značajnog poboljšanja odnosa, SAD i Rusija nameravaju da ubuduće više sarađuju i na privrednom planu.

Posle posete Kaliforniji i Silicijumskoj dolini, Medvedev >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se juče sastao i sa američkim kolegom Barakom Obamom.

Susret u Beloj kući

Posle susreta sa Medvedovim u Beloj kući, Obama je obećao da će se založiti za prijem Rusije u Svetsku trgovinsku organizaciju. Dodao je da je otklonjeno 95 odsto prepreka za prijem i da je članstvo Rusije "korisno za nju, dobro za Ameriku i dobro za svetsku privredu".

"Rusiji je mesto u Svetskoj trgovinskoj organizaciji", rekao je Obama, dok je Medvedev izrazio nadu da je njegova poseta "simboličan početak saradnje na području inovacija i novih tehnologija".

Ovo je, inače, druga poseta Medvedeva Vašingtonu u poslednja dva meseca i u znaku je sve boljih odnosa dve zemlje. Najznačajniji korak bilo je potpisivanje sporazuma o nuklearnom razoružanju - START. Na zajedničkoj konferenciji za štampu Obama je o Medvedevu govorio kao "prijatelju i partneru", a zatim ga je pozvao na ručak - na hamburger u Arlingtonu, nedaleko od Vašingtona. Američki predsednik je naglasio da je Medvedev "čvrst i pouzdan partner".

U razgovorima je bilo reči i o jačanju saradnje službi bezbednosti i borbi protiv terorizma. Dve zemlje usaglasiće politiku u vezi sa krizom u Kirgiziji gde obe imaju vojne baze.

Obama je rekao i da Vašington i Moskva imaju usklađene stavove i kada je reč o sprečavanju širenja nuklearnog materijala i sankcijama prema Severnoj Koreji i Iranu.

Poseta Silicijumskoj dolini

Cilj Medvedeva u ovoj poseti Americi nije bio samo Vašington, već i Silicijumska dolina u Kaliforniji. Medvedev je pristalica digitalne tehnologije, zalaže se za modernizaciju digitalne tehnike u Rusiji. Istovremeno, Rusija bi trebalo da postane značajno mesto za proizvodnju i razvoj novih tehnologija.

"Moj zadatak je istovremeno jednostavan i složen. Hoću da vidim kako funkcioniše Silicijumska dolina. Želeli bismo da stvorimo nešto slično. Reč je o našem projektu Skolkovo. Nameravamo da u blizini Moskve izgradimo grad inovacija i da privučemo privatne investitore, kako ruske tako i strane", ispričao je Medvedev.

Pored investicija, ruska strana očekuje i veću saradnju u oblasti tehnologija. Prvi zajednički projekat mogao bi biti zajednički transportni avion, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Osim toga Aeroflot namerava da od Boinga kupi 50 aviona.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.