Njujork tajms propustio šansu veka u aferi Votergejt

Izvor: Blic, Tanjug, 27.Maj.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Njujork tajms" propustio šansu veka u aferi Votergejt

Skoro 37 godina otkako su se raksrinkavanjem serije političkih skandala za vreme mandata američkog presednika Ričarda Niksona u takozvanoj aferi Votergejt proslavila dva mlada novinara lista "Vašington post", "Njujork tajms" otkriva da je bio na tragu čitave priče pre kolega iz "Posta", ali da je od nje odustao iz ne baš sasvim jasnih razloga.



Bob Vudvord i Karl Bernstin, dobitnici Pulicerove >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nagrade



"Njujork tajms" piše da su njegova dva bivša novinara odlučila da otkriju javnosti da su oni prvi saznali za skandale u državnom vrhu u to vreme, ali da su propustili veliku šansu da se proslave. Nekadašnji reporter ovog lista Robert Smit je konačno priznao da je dva meseca posle upada u hotel Votergejt, u kojem se nalazilo sedište Demokratske stranke u Vašingtonu, i pokušaja postavljanja prislušnih uređaja, u avgustu 1972. od tadašnjeg direktora FBI-ja Patrika Greja saznao ključne detalje u vezi sa skandalom, uključujući umešanost bivšeg državnog tužioca i same Bele kuće.

Smit je potom te informacije dostavio "Tajmsovom" uredniku Robertu Felpsu, koji je sve snimio i zabeležio. Međutim, ubrzo potom, mladi Smit je morao da napusti posao u listu i da se posveti studijama prava, dok je "Njujork tajms" u to vreme bio zaokupljen konvencijom Republikanske stranke, a sam Felps otišao na jednomesečni odmor na Aljasku da bi sredinom sedamdesetih prešao da radi za "Boston gloub".

Međutim, na ključno pitanje o tome šta se dogodilo sa Felpsovim beleškama, da li je neko iz lista nastavio istraživanje tog slučaja ili su ekskluzivne informacije jednostavno zaboravljene, za sada nema odgovora, piše "Njujork tajms", budući da se sam Felps, sada 89-godišnjak, više ne seća šta se zapravo dogodilo sa tim materijalom.

Felps je, inače, ovu epizodu opisao u svojim memoarima "Bog i urednik: moja potraga za značenjem u 'Njujork tajmsu'", koji su objavljeni prošlog meseca, te je zbog toga i sam Smit odlučio da izađe pred javnost sa svojom pričom.

Sedište "Njujork Tajmsa"



Ukoliko su navodi dva nekadašnja novinara "Njujork tajmsa" tačna, ovaj ugledni list je propustio šansu da prvi objavi "najveću priču veka".

Osim toga, to bi značilo da su tadašnji i prvi i drugi čovek FBI-ja bili tajni izvori informacija za novinare, budući da je novinare "Posta" o skandalu na visokom nivou obaveštavao i ondašnji zamenik direktora FBI-ja, Mark Felt, čuveno "Duboko grlo" koji je, pak, svoju dvostruku ulogu u aferi otkrio tek 2005. godine, podseća "Njujork tajms".

Istom temom bavi se i "Gardijan", ističući da otkrivanje propusta "Njujork tajmsa" da prenese "jednu od najvećih priča istraživačkog novinarstva" svakako nikada neće Smitu i Felpsu obezbediti slavu kakvu su stekli novinari "Posta" Bob Vudvord i Karl Bernstin, koji su zaslužni za konačno raskrinkavanje afere, ali im se bar mora odati priznanje za novinarsku iskrenost.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Propuštena novinarska šansa veka

Izvor: RTS, 26.Maj.2009, 14:37

Novinari "Njujork tajmsa" bili su na tragu priča o aferi Votergejt, pre kolega iz "Vašington posta". Informacije dobijene od direktora FBI-ja. Razlozi neobjavljivanja priče još uvek nisu savim jasni..."Njujork tajms" je otkrio, pre dva dana, da su njegovi novinari bili na tragu priče o aferi Votergejt,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.