Nikada manja podrška Amerikanaca ratu u Avganistanu

Izvor: Blic, 28.Jul.2013, 01:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikada manja podrška Amerikanaca ratu u Avganistanu

Podrška Amerikanaca za rat koji je vođen u Avganistanu na najnižem je nivou u poslednjih deset godina, pokazuje istraživanje "Vašington posta" i "ABC njuza".

Samo 28 odsto ispitanika smatra da je taj rat bio vredan vođenja, što je niža podrška nego što je imao i rat u Iraku. Istovremeno, čak 67 odsto Amerikanaca kaže da njihova zemlja nije trebalo da učestvuje u ratu.

Relativna podrška >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << učešću u avganistanskom sukobu i dalje daju republikanci (42 odsto), ali i među ispitanicima koji se izjašnjavaju kao glasači te partije većina (51 odsto), navodi da nije vredelo angažovanje Sjedinjenih Američkih Država.

Kod demokrata su ti brojevi još drastičniji u korist onih koji ne daju podršku ratu (22-74 odsto).

Na pitanje da li je rat u Avganistanu doprineo dugoročnoj bezbednosti Amerike, 43 odsto ispitanika je reklo da u većoj ili manjoj meri jeste, 50 odsto smatra da nije, a šest odsto nema stav.

Povodom najave povlačenja najvećeg dela američkih trupa iz Avganistana do kraja sledeće godine, 43 odsto kaže da one treba u potpunosti da se povuku, dok 53 odsto ocenjuje da bi trebalo da ostane deo trupa za trening avganistanskih snaga i za antiterorističke operacije.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.