Izvor: B92, 09.Feb.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nezavisnost 17. februara"

Priština, Ljubljana -- Skupština Kosova će, gotovo sigurno, proglasiti nezavisnost 17. februara, ali će odluka stupiti na snagu u martu, piše Koha Ditore.

"Izgleda da će se odbrojavanje dana do proglašenja nezavisnosti Kosova ovog puta završiti, jer novih odlaganja neće biti", piše u današnjem izdanju prištinski dnevnik, pozivajući se na diplomatske izvore iz Brisela. To je deo koordinisanog procesa između Prištine, Vašingtona i Brisela, kažu izvori iz Brisela >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i drugih glavnih gradova Evrope.

Prema tom scenariju, Skupština Kosova će proglasiti nezavisnost 17. februara.

Narednog dana, na sastanku ministara inostranih poslova, formulisaće se stav oko zajedničke platforme EU-a za Kosovo, prema kojoj će se državama članicama biti ostavljeno da samostalno odluče da li će priznati nezavisnost.

Krasnići: Nezavisnost u februaru

Predsednik privremene Skupštine Kosova Jakup Krasnići izjavio je da će proglašenje nezavisnosti Kosova biti obavljeno u februaru, da je proces rešavanja statusa stigao do kraja i da "nema povratka u prošlost".

"Odluku treba doneti i ta odluka biće uspeh ne samo za institucije Kosova, već i za međunarodnu administraciju, EU, SAD, koji su tokom ovih godina puno investirali na Kosovu", kazao je Krasnići u intervjuu Radiju "Slobodna Evropa".

Prema njegovim rečima, Skupština Kosova je spremna za proglašenje nezavisnosti i priprema se da se važna pitanja, kao što su ustav, simboli i određeni zakoni, usvoje ubrzanom procedurom, kako bi se odgovorilo na zahteve građana, ali i ispunile obaveze iz plana Martija Ahtisarija.

Krasnići smatra da će nezavisnost Kosova "pomoći i demokratiji u Srbiji i svim procesima koji znače ulazak u EU".

Osvrnuvši se na najave pojedinih srpskih poslanika da će napustiti Skupštinu Kosova ukoliko ona jednostrano proglasi nezavisnost, Krasnići je kazao da su predstavnici srpske zajednice znali na vreme da će ovo biti "godina nezavisnosti Kosova".

Prema oceni Krasnićija, nezavisnost će biti "dobra za sve manjiske zajednice, a posebno za Srbe, koji će imati prava i slobode, sigurnost i normalan život".

"Samo Kipar i Rumunija protiv"

Nema crvene i crne?

O zastavi, grbu i simbolima odlučuje 12 stručnajaka, koji kažu da će grb i zastava predstavljati međunarodnu raznolikost pokrajine i zato, sigurno, neće biti crvene ili crne boje.

Kako prenose slovenački mediji, diplomatski izvori očekuju da će većina članica EU priznati nezavisno Kosovo, dok će samo Kipar i Ruminija biti protiv.

Slovačka i Grčka su izrazili uzdržanost.

U prvom talasu, Kosovo bi trebalo da priznaju Velika Britanija, Francuska i Nemačka.

Istovremeno, u Briselu se nadaju da se države, koje ne podržavaju nezavisnost Kosova, neće protiviti upućivanju civilne misije EU.

Ukoliko Kosovo bude 17. februara proglasilo nezavisnost, ista će stupiti na snagu već marta, pišu slovenački mediji i navode da će u Prištini imati malo vremena za usvajanje novog ustava, zakona o zaštiti srpske manjine, kulturnih i verskih spomenika i novih simbola.

Zeri: Formira se Skupština Srba sa Kosova

Skupština Srba sa Kosova biće formirana 15. februara u severnom delu Kosovske Mitrovice na inicijativu srpskog premijera Vojislava Koštunica i ministra Slobodana Samardžića, piše danas prištinski list "Zeri".

"Na taj način Koštunica i Samardžić bi finalizirali plan za stvaranje posebnog političkog i teritorijalnog srpskog entiteta sa posebnim vezama sa Srbijom", ocenjuje "Zeri".

List podseća da je takva inicijativa predstavljena na početku pregovora dve strane u Beču 20. februara 2006. godine.

Lideri Albanaca iz Prištine odlučno se protive takvog mogućnosti.

"Takva skupština ne bi bilo legalna i ne bi mogla da predstavlja građane Kosova. Nijedna druga institucija, osim onih izabranih slobodnim glasovima građana, nije legitimna na Kosovu", rekao je Džavit Bećiri, portparol predsednika Kosova Fatmira Sejdiua.

On je naveo i da "nikakva Skupština kosovskih Srba, bilo gde na Kosovu, ne pomaže budućnost građana Kosova, uključujući i Srbe".

Bećiri je ponovio poziv kosovskih institucija da Srbi budu aktivni deo društvenog i političkog života Kosova.

"Zeri" navodi da je administracija UN-a na Kosovu reagovala kada je u decembru 2007. godine ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić otvorio kancelariju tog ministarstva u severnom delu Mitrovice.

UNMIK ne želi da komentariše mogućnost konstituisanja Skupštine Srba sa Kosova već čeka instrukcije iz Njujorka.

"Nećemo komentarisati nešto što se još uvek nije desilo. Treba sačekati i videti kako će se događaji odvijati u budućnosti", rekao je za "Zeri" portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Kosovski političari pripremaju Deklaraciju nezavisnosti"

Izvor: Blic, 10.Feb.2008, 11:37

Politički lideri i čelnici institucija na Kosovu sastaće se početkom naredne nedelje kako bi pripremili tekst Deklaracije nezaviznosti Kosova (The Declaration of Independence), piše danas prištinski dnevnik "Koha Ditore"...Pozivajući se na izvore u kosovskim institucijama, "Koha Ditore" navodi...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.