Nemački predsednik: Ne možemo da im stojimo na putu

Izvor: B92, 09.Jul.2023, 21:19

Nemački predsednik: Ne možemo da im stojimo na putu

Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer smatra da Berlin ne bi trebalo da koči Vašington kada je u pitanju isporuka kasetne municije Ukrajini.

"Tačno je da je savezna vlada u Nemačkoj zabranila takvu municiju i da je Berlin protiv snabdevanja kasetnom municijom", rekao je Štajnmajer u intervjuu za televizijski kanal ZDF i dodao da "u trenutnoj situaciji nemačka vlada ne može da stoji na putu Americi". >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

On podseća da je još 2008. godine, kada je bio ministar spoljnih poslova, u Oslu potpisao međunarodni Sporazum o zabrani kasetnih bombi, zbog čega je tokom ovih debata "bio pristrasan".

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena saopštila je pre nekoliko dana da će poslati kasetnu municiju u Ukrajinu. Bajden kaže da je odluka da se Ukrajini prvi put obezbedi kasetna municija bila "teška", ali da je takvu odluku doneo jer je Kijevu potrebna municija u ofanzivi protiv Rusije.

Pre samo godinu dana upotrebu kasetnih bombi Bajdenova administracija nazivala je ratnim zločinom, ali se u međuvremenu predomislila.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenjuje da je odluka SAD da kijevskom režimu pošalju kasetnu municiju "manifestacija agresivnog kursa usmerenog na produženje sukoba u Ukrajini".

Reč je o bombama koje se raspadaju u vazduhu, oslobađajući veliku količinu "podmunicije" na širokom području, te je tako velika verovatnoća za stradanje civila. Neke od njih, ipak, ne detoniraju odmah, pa tako i dugo nakon sukoba, poput nagaznih mina – ubijaju i sakate ljude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.