NAŠ STAV JE JASAN Oglasio se Stejt department: Evo šta kažu o formiranju Zajednice srpskih opština

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Feb.2023, 05:37

"NAŠ STAV JE JASAN" Oglasio se Stejt department: Evo šta kažu o formiranju Zajednice srpskih opština

Nakon današnje objave srpske redakcije Juronjuza, oglasio se Stejt department.

Američki Stejt department saopštio je danas da je stav Vašingtona o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) jasan i da ne može da komentariše navodne diplomatske prepiske o blokadi ulaska Kosova u Savet Evrope.

Povodom današnje objave srpske redakcije Juronjuza, da su SAD pozvale pojedine članice Saveta Evrope da blokiraju ulazak Kosova u tu organizaciju dok Priština ne >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << promeni stav o ZSO, iz Stejt departmenta je za Glas Amerike rečeno da je "sada trenutak za uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom".

- Kako su to savetnik (u Stejt departmentu) Derek Šole i zamenik pomoćnika državnog sekretara Gabrijel Eskobar ukazali u jučerašnjem zajedničkom tekstu, sada je trenutak za uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom - piše u odgovoru Stejt departmenta Glasu Amerike.

Pozivajući se na saznanja od diplomatskih izvora u Evropi, Juronjuz je danas objavio da su ministarstva spoljnih poslova pojedinih evropskih zemalja dobila notu od ambasada SAD u kojoj se navodi da Vašington smatra da pitanje ulaska Kosova u Savet Evrope ne treba stavljati na dnevni red Komiteta ministara te organizacije dok Kosovo ne usvoji "konstruktivniji stav" o ZSO.

U zajedničkom tekstu objavljenom juče, Šole i Eskobar su ukazali da ispunjavanje obaveze Prištine za osnivanje ZSO ne podriva Ustav Kosova i ne ugrožava kosovski suverenitet, nezavisnost ili demokratske institucije. Naveli su i da se "izričito protive stvaranju bilo kakvog entiteta koji bi ličio na Republiku Srpsku."
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.