Misteriozna mlečna kiša prekrila delove Vašingtona i Oregona

Izvor: Blic, 07.Feb.2015, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Misteriozna "mlečna kiša" prekrila delove Vašingtona i Oregona

Supstanca opisana kao “nešto belo” i “mlečna kiša” prekrila je delove američkih država Vašington i Oregon, a njeno poreklo je nepoznato, javio je CNN.

“Primili smo izveštaje da je “nešto belo” prekrilo vozila. Najverovatnije je u pitanju pepeo vulkana Šiveluča”, naveli su u saopštenju zvaničnici za vanredne situacije oblasti Vala Vala u Vašingtonu.

Vulkan, lociran na poluostrvu Kamčatka na dalekom severoistoku Rusije, izbacio je krajem >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << januara pepeo na visinu od oko 66.000 metara. Taj pepeo je pao na široko područje, uključujući Vašington i Oregon, istakli su zvaničnici, dodajući međutim da poreklo misteriozne supstance može biti različito.

"Dirty" rains fell at our office & across much of Spokane. We are looking into source of this phenomena. #wawx pic.twitter.com/akad4Am3M2

“Iako je verovatno u pitanju pepeo Šiveluča, postoji niz vulkana koji su trenutno aktivni. Poreklo materije nije naučno utvrđeno”, dodali su oni.

Pepeo, takođe, može da potiče iz drugog dela sveta.

-Jaka južna struja možda je donela pepeo aktivnog vulkana u jugozapadnoj Kolimi u Meksiku. Ali, ako odemo dalje ka istočnoj Rusiji, ima još jedan aktivni vulkan – izjavio je za CNN meteorolog Derek Van Dem.

Here's a closeup of the "dirty" rain at our office. #wawx pic.twitter.com/alG85QatHB

Meksički vulkan je blizu Gvadalahare i eruptirao je 4. februara. Razdaljina između vulkana i područja Vašingtona/Oregona je oko 6.500 kilometara, a od meksičkog vulkana više od 3.200 km.

Postoje, međutim, i druge teorije.

“Osim vulkanskog pepela iz Meksika ili Rusije, moguće je das u sinoćni jaki vetrovi naneli prašinu, ili možda pepeo od prošlogodišnjih požara na jugoistoku Oregona i severozapadu Ajdaha. Još nemamo odgovor”, naveli su iz lokalne agencije za vremensku prognozu u gradu Spokan na Fejsbuku, a uz post je priložena i fotografija “mlečne kiše”.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.