Lavrov o Americi: Mala grupa država želi sve da menja ultimatumima i ucenama

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Sep.2018, 11:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov o Americi: Mala grupa država želi sve da menja ultimatumima i ucenama

On je naglasio da Rusija ne priznaje nelegalne korake koje preduzima Vašington

Pokušaji Sjedinjenih Američkih Država da sve revidiraju dovode u pitanje budućnost Svetske trgovinske organizacije, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u govoru studentima na Univerzitetu MGIMO.

- Postoji mala grupa država na čelu sa SAD koja ne želi dijalog i umesto diplomatije koristi diktaturu - ultimatume, ucene… Svedoci smo toga svakog dana: opšte revizije, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << počevši od Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana za iranski nuklearni program, Pariskog sporazuma o klimi, sporazuma o Severnoameričkoj zoni slobodne trgovine koji sada pokušavaju da promene, ali zasad im to ne uspeva u potpunosti. Sada se javlja problem budućnosti Svetske trgovinske organizacije, koju SAD direktno nazivaju nepravednom, zastarelom itd - rekao je Lavrov.

Pročitajte i:

Prema njegovim rečima, metode koje sada primenjuje Vašington nisu ništa drugo nego želja za totalnom dominacijom.

- Čim nešto nije u redu, diplomatija se odbacuje i koriste se sankcije, pri čemu se američki zakoni rasprostranjuju na ceo ostali svet. Eksteritorijalnost primene mera jednostrane nelegitimne prinude postaje ozbiljan problem za mnoge države sveta - kako za države u razvoju tako i za zapadne države, direktne saveznike SAD - rekao je šef ruske diplomatije.

Lavrov je naglasio da Rusija ne priznaje nelegalne korake koje preduzima Vašington, između ostalog one koji se tiču iranskog problema, Svetske trgovinske organizacije i rešenja palestinsko-izraelske krize. SAD preduzimaju "jednostavne, direktne akcije" koje imaju malo toga zajedničkog sa diplomatijom, istakao je ruski diplomata.

- Od velikog značaja su lični kontakti. Prisustvovao sam sastanku Vladimira Putina sa predsednikom Trampom, razgovarao sam sa državnim sekretarima Tilersonom i Pompeom. To su ljudi koji, po mom mišljenju, razumeju potrebu saradnje sa nama, koja je, između ostalog, u interesu SAD - rekao je Lavrov.

Ministar se dotakao i problema novih američkih sankcija Rusiji zbog "slučaja Skripalj". One su neosnovano uvedene i samim tim ih Rusija neće ostaviti bez reakcije, ali ta reakcija neće nužno biti simetrična, objasnio je Lavrov.

Prema njegovim rečima, američke kompanije su zainteresovane za rusko tržište, pa američki ekonomski interes u budućnosti ne može da ignoriše potencijal ruskog tržišta i saradnje sa Rusijom.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.