Lavrov: Mere SAD protiv Severne Koreje potpuno nesrazmerne

Izvor: N1 televizija, 24.Nov.2017, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Mere SAD protiv Severne Koreje potpuno nesrazmerne

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da su mere koje Vašington i njegovi saveznici preduzimaju provodom Severne Koreje potpuno nesrazmerne onome što treba učiniti.

Lavrov je posle razgovora u Moskvi s japanskim kolegom Taroom Kanom rekao da Rusija tvrdi da je neprihvatljiv nastavak ogromnog vojnog jačanja u regionu navođenjem severnokorejske pretnje, preneo je Tass.

"Verujem da >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << su koraci koje su SAD i njeni saveznici preduzeli oko Korejskog poluostrva potpuno nesrazmerni u poređenju s onim što treba uraditi", rekao je Lavrov.

Lavrov je rekao da će se planovi SAD za postavljanje sistema raketne odbrane u regionu negativno odraziti na bezbednosnu situaciju u azijsko-pacifičkom regionu.

"Uvereni smo da jačanje saradnje među članovima zatvorenih vojnih i političkih blokova neće ojačati regionalnu bezbednost, dok postoji potreba za transparentnim i inkluzivnim dijalogom", rekao je Lavrov.

On je rekao da Vašington provocira Pjongjang iako Severna Koreja nije izvela ni raketnu ni nuklearnu probu u poslednja dva meseca.

"Uznemirujuće je da u prethodna dva meseca, kada Severna Koreja nije sprovela nikakve testove ili lansirala projektile, Vašington izgleda nesrećno i traži da uradi nešto što bi iritiralo i provociralo Pjongjang", rekao je šef ruske diplomatije.

On je rekao da su SAD i Južna Koreja sredinom oktobra oržale nenajavljene i nepredviđene vojne vežbe, dok je nedavno objavljena nova lista sankcija Severnoj Koreji.

"Izgleda da čekaju da ovi izgube opet strpljenje i onda će konačno biti moguće da postoje vojne opcije", rekao je Lavrov i ocenio da bi prvog dana vojnog sukoba sa Severnom Korejom bilo milion mrtvih.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.