Izvor: RTS, 11.Jan.2023, 12:22

Krstić o poseti Šolea: Njegove poruke će imati težinu, Srbija i SAD rade na dubljem povezivanju

Docent na Fakultetu političkih nauka Milan Krstić kaže za RTS, povodom dolaska savetnika Stejt departmenta Dereka Šolea, najavljenog za sutra, da već duže vreme postoji kontinuitet u nastojanju Beograda i Vašingtona da se Srbija i SAD nekako dublje povežu. Krstić navodi da je u pitanju iskusni karijerni diplomata, jedan od najviše rangiranih u Stejt departmentu. Šole je danas u poseti Skoplju i Prištini.
Srpsko-američka saradnja obeležila je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << početak Nove godine na spoljnopolitičkom planu: od najave većih američkih investicija, potpisivanja Memoranduma o razumevanju, do dolaska savetnika Stejt departmenta Dereka Šolea. Njega će sutra na radnom ručku ugostiti predsednik Alekdandar Vučić, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

Docent na Fakultetu političkih nauka Milan Krstić rekao je u Jutarnjem programu da već duže vreme postoji kontinuitet iz Beograda i Vašingtona u nastojanju da se Srbija i SAD nekako dublje povežu i na ekonomskom i na političkom planu.
"Mislim da ovi događaji koji su se dogodili u toku 2022. predstavljaju kontinuitet, ali to ne znači da su svi problemi prevaziđeni, niti može da se konstatuje da su Srbija i SAD saveznici, ali mislim da su dostigli jedan rang partnerstva u određenim oblastima na ozbiljnom nivou", dodaje Krstić.
Ko je Derek ŠoleKrstić navodi da je u pitanju iskusni karijerni diplomata koji je počeo svoj rad još sa državnim sekretarom Džejmsom Bejkerom, da bi u kasnijim periodima radio sa različitim važnim ljudima za američku spoljnu i bezbednosnu politiku – od Strouba Talbota do Ričarda Holbruka.
"To je jedan od najviše rangiranih ljudi u Stejt departmentu. On je zapravo savetnik, ali to je u rangu podsekretara, dakle odmah nakon državnog sekretara", objašnjava Krstić.
Podrazumeva se, dodaje, da će poruke koje on donosi imati određenu težinu, što ne znači da će te poruke biti nešto drugačije nego što su bile do sada.
"Srpski diplomata će raditi u Stejt departmentu – znak poverenja SAD"Kada je reč o Memorandumu o razumevanju koji je potpisan početkom godine između Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Stejt departmenta, Krstić objašnjava da memorandum ima dve komponente.
Operativna komponenta, objašnjava, podrazumeva mogućnost da jedan pripadnik našeg MSP faktički radi u Stejt departmentu na određeno vreme u nekom sektoru koji se ne bavi direktno nama.
Druga komponenta je simbolička i tiče se poverenja koje SAD imaju u određenu državu.
"To je jedna praksa koju Amerikanci imaju, da puste tuđe diplomate u svoj diplomatski sistemi. To rade samo sa državama u kojoj imaju visok stepen poverenja, jer je to bezbednosno izazovno", naglašava Krstić.
Memorandum sa SAD kao odgovor na plan konsultacija sa RusijomKrstić je podsetio da je prošlog septembra u Njujorku tadašnji šef diplomatije Nikola Selaković sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovim potpisao plan konsultacija sa Ruskom Federacijom, koji imamo svake godine i koji se obnavlja.
"Ovo može da se tumači kao neka vrsta odgovora američkog ili našeg da i dalje balansiramo, i da se nismo priključili nekoj strani više nego nekoj drugi", smatra Krstić.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.