Izvor: TvojPortal.com, 30.Avg.2011, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je čovek koji će spasiti američku ekonomiju?

Izvor:Bizlife.rs Alan Benet Kruger novi je glavni savetnik Baraka Obame za ekonomsku politiku. Kruger je izabran za predsednika Veća ekonomskih savetnika američkog predsednika, a glavni mu je zadatak stvaranje radnih mesta, čime Obama planira popraviti krvnu sliku američke privrede.


Kruger predstavlja najočitiji mogući izbor za ovo radno mesto, argumentuje Ezra Klajn u Washington Postu, s obzirom da je već sarađivao s Obamom, dobro poznaje njegove najbliže saradnike >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << na polju ekonomije, a imao je mesto i u kabinetu Bila Klintona, što je za Obamu i do sada bila najbolja referenca prilikom izbora saradnika.
Vole ga i levi i desni
Kruger se nameće i kao logični izbor: radi se o svetski poznatom i uglednom ekonomskom stručnjaku, koji se specijalizovao upravo za oblast privrede okrenut ka povećanju radnih mesta. Nikako ne treba ignorisati ni činjenicu da Krugerovo imenovanje ne može izazvati nove političke trzavice, s obzirom da se radi o čoveku koji je po volji i demokrata i republikanaca.

Politička levica ga podržava zbog toga što je Kruger zagovornik podizanja minimalne plate, dok je desnici prihvatljiv zato što znaju da će njegovo delovanje biti inspirisano samo i isključivo statistikom, bez uticaja politike. Reklo bi se da je Kruger idealan čovek za ovo radno mesto. Ali, Endrju Leonard u svojoj analizi za Salon.com objašnjava zbog čega ne veruje u Krugorovu sposobnost da preporodi privredu.
Što Kruger stvarno može učiniti?
Pre svega, Kruger se u svojim radovima nikad nije fokusirao na makroekonomski aspekt tržišta i ne radi se o tipu stručnjaka koji je spreman zagovarati radikalne promene, novi "New Deal". Takođe, Kruger se ne može pohvaliti nekim velikim uspesima u svojim dosadašnjim angažmanima u vladi (bio je zamenik Obaminog ministra financija Tima Geitnera i glavni ekonomista Ministarstva rada u Klintonovoj administraciji).
Najviše ga se možda pamti kao jednog od inicijatora projekta "staro za novo", od kojeg se očekivalo da će pomoći posrnuloj američkoj automobilskoj industriji. Radi se o programu koji je omogućavao Amerikancima da svoje stare automobile menjaju za popuste pri kupovini novih vozila, a koji je kratkoročno podigao prodaju, ali nije imao nikakve dugoročne učinke, kao što su kritičari ove ideje od samog početka najavljivali.
Rojtersov analitičar Džim Petokukis ističe kako Kruger, čak ni da je najsposobniji na svetu, jednostavno neće imati ni dovoljno vremena za uvođenje nekih drastičnih promena. Obama je, podsetimo, za septembar najavio predstavljanje svog novog programa za stvaranje radnih mesta, a u tom se roku Kruger jedva može stići i upoznati sa svojim novim poslom. Takođe, tvrdi Petokukis, privreda više nije ekonomska, već prvenstveno politička tema: Obaminom timu važnije je popraviti predsednikov imidž kod birača uoči izbora 2012. godine nego provoditi stvarne reforme koje podrazumevaju i bolne privredne rezove.

recesijaamericka ekonomijaalan bent kruger

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.