Ko je Džek Smit, tužilac koji je podigao optužnicu protiv Trampa?

Izvor: VOA, 02.Avg.2023, 09:07

Ko je Džek Smit, tužilac koji je podigao optužnicu protiv Trampa?

VAŠINGTON - Džek Smit, američki specijalni tužilac koji je u utorak podigao drugu federalnu krivičnu optužnicu protiv Donalda Trampa, do sada je u karijeri vodio slučajeve protiv ratnih zločinaca, mafijaša i korumpiranih policajaca, a radio je i u Hagu i bavio se zločinima na Kosovu. Na mesto specijalnog tužioca imenovao ga je sekretar za pravosuđe SAD Merik Garland i istrage o Trampu preuzeo je u novembru prošle godine. U utorak je objavio drugu optužnicu na federalnom nivou protiv bivšeg predsednika SAD, u kojoj se tereti da je pokušao da poništi rezultate izbora 2020. koje je dobio Džo Bajden. "I sve je to bilo zasnovano na lažima. Lažima čiji je cilj bio da opstruišu kamen temeljac američke vlade: brojanje glasova i sertifikovanje rezultata predsedničkih izbora", kazao je Smit u kratkom obraćanju kada je objavio optužnicu. On je inače već podigao jednu federalnu optužnicu protiv Trampa u slučaju sakrivanja poverljivih dokumenata na Floridi, i ta optužnica je nedavno proširena na 40 tačaka sa prethodnih 37. Ovi slučajevi se razlikuju od bilo kojih drugih koje je Smit pokrenuo - jer je optužen bivši predsednik SAD koji želi da se vrati u Belu kuću 2024. Tramp se izjasnio da nije kriv i napao je Smita na društvenim mrežama, uz opasku da je "poremećen". "Zašto su čekali tako dugo? Zato što su hteli da to stave tačno usred moje kampanje", napisao je Tramp na svojoj društvenoj mreži. Karijera tužioca Smita Smit nije registrovan ni u jednoj političkoj partiji. Završio pravo na Harvardu i počeo je da radi 1994. kao tužilac na Menhetnu, pod vođstvom Roberta Morgentaua, koji je bio najpoznatiji po krivičnom gonjenju mafijaških bosova. "Nismo išli samo na osuđujuće presude. Bili smo pohvaljeni i kada smo nešto istražili i nekoga oslobodili sumnje", kaže advokat Tod Harison koji je radio sa Smitom na Menhetnu. Smit je 1999. godine počeo da radi u kancelariji američkog tužioca u Bruklinu. Radio je na krivičnom gonjenju Čarlsa Švarca, jednog od njujorških policajaca koji je učestvovao u brutalnom napadu na crnca Ebnera Luimu dok je bio u zatvoru. Smit je izdejstvovao osuđujuću presudu za Ronela Vilsona, vođe narko-bande koji je ubio dva policajca u Njujorku. Od 2008. godine nadgledao je procesuiranje ratnih zločina u Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu, a od 2010. do 2015. radio je u Sekretarijatu za pravosuđe.  Nedavno se Smit vratio slučajevima u Hagu, i izdejstvovao osuđujuću presudu za bivšeg komandanta OVK Saliha Mustafu, čelnika logora u kojem su zatvorenici mučeni tokom rata na Kosovu 1998-1999. godine.
Pogledaj vesti o: Vašington,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Ko je Džek Smit, tužilac koji je podigao optužnice protiv Trampa?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Avg.2023

Džek Smit, američki specijalni tužilac koji je u utorak podigao drugu federalnu krivičnu optužnicu protiv bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, do sada je u karijeri vodio slučajeve protiv ratnih zločinaca, mafijaša i korumpiranih policajaca, a radio je i u Hagu i bavio se zločinima na KiM.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.