Ključ je Navaljni

Izvor: B92, 22.Jun.2021, 06:21

"Ključ je Navaljni"

Vašington -- Bivši komandant NATO snaga u Evropi, admiral Džejms Stavridis izjavio da očekuje značajne, opipljive rezultate prošlonedeljnog samita predsednika SAD i Rusije.

O sastanku lidera SAD i Rusije, Džozefa Bajdena i Vladimira Putina, održanom 16. juna u Ženevi, Stavridis je za Glas Amerike rekao da je šef Bele kuće "imao tri cilja na umu" i da je postigao sva tri.

"Prvo je bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ukazati Putinu na nezadovoljstvo američke strane. Gledati ga u oči i reći da je nivo sajber napada neprihvatljiv. Drugo, želeo je da stavi do znanja sagovorniku da saveznici stoje zajedno. Drugim rečima, ovo nije samo Amerika naspram Rusije, već svi saveznici naspram Rusije. Mislim da je to postigao samom činjenicom da je stigao na samit direktno posle sastanaka sa saveznicima. Treće, mislim da je želeo da uspostavi lični kontakt sa Putinom", kazao je Stavridis.

Naveo je da "za sada, međutim, osim obećanja da će dve zemlje početi pregovore o kontroli strateškog naoružanja, sa sastanka u Ženevi još ništa nije proizašlo".

"Vladimir Putin me podseća na ljutitog tinejdžera. Njegovom držanju nedostaje poštovanje. Bajden kao da je imao posla sa maloletnim delinkventom. Ne primećuje se nikakva uzajamna pozitivna 'hemija' između njih dvojice. Ali opet, važno je da lideri razgovaraju, posebno protivnici, i u tom smislu smatram da je bar lična veza uspostavljena", rekao je Stavridis.

On je ukazao i na nekoliko ohrabrujućih znakova.

"Na konferenciji za novinare po povratku u Rusiju, Putin je dao nekoliko razumno pohvalnih komentara o predsedniku Bajdenu. Putin je realista, on je takođe pragmatičan i mislim da iz svoje perspektive pokušava da signalizira da između dve zemlje može da bude razgovora", ocenio je američki admiral.

Kao znak jasne promene stava Moskve, Stavridis je naveo smanjivanje broja sajber napada kroz šest meseci do godinu dana, kako od Rusije kao države, tako i iz same Rusije, koje vrše sajber kriminalci.

"Drugi pokazatelj bila bi spremnost da dve strane ozbiljno započnu razgovore o kontroli strateškog naoružanja, mislim da to gotovo sigurno dolazi na red", kazao je sagovornik Glasa Amerike.

Naveo je i da je odnos prema zatvorenom ruskom opozicionaru Alekseju Navalnom ključan.

"Mislim da će Putin u stvari biti prilično oprezan u pogledu zdravlja i bezbednosti Navalnog. To bi bio znak za Zapad", dodao je.

Stavridis, operativni direktor u uticajnoj Grupi Karlajl, predvodio je NATO u globalnim operacijama od 2009. do 2013. godine kao vrhovni komandant sa odgovornošću za Avganistan, Libiju, Balkan, Siriju, borbu protiv piratstva i za sajber bezbednost.

Bio je dekan Fakulteta za pravo i diplomatiju na američkom univerzitetu Tafts. Autor je više knjiga o istoriji geostrategije i trilera "Roman o Trećem svetskom ratu 2034".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vašington,   NATO skup

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.