Kina osudila nove američke sankcije zbog navodne trgovine fentanilom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Apr.2023, 12:11

Kina osudila nove američke sankcije zbog navodne trgovine fentanilom

Kina je osudila američke sankcije kineskim kompanijama i pojedincima zbog njihove navodne umešanosti u trgovinu fentanilom, saopšteno je danas iz ministarstva spoljnih poslova Kine.

"Kina je, u duhu humanitarnosti, pokušavala da pomogne SAD koliko god je moguće", rekao je portparol ministarstva Vang Venbin na redovnom brifingu za novinare, prenosi Rojters.

Vang je rekao da Sjedinjene Američke Države ponovljenim nametanjem sankcija "ozbiljno potkopavaju" bilateralnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << saradnju u oblasti kontrole narkotika.

Vašington je u petak uveo sankcije za dva entiteta sa sedištem u Kini i četiri kineska državljanina, optužujući ih za snabdevanje hemikalijama meksičkih narko kartela koji proizvode nedozvoljeni fentanil namenjen tržištu u SAD.

Pojedini članovi američkog parlamenta pozvali su administraciju predsednika Džozefa Bajdena da zauzme tvrđi stav i pojača pritisak na Meksiko kada je reč o suzbijanju krijumčarenja fentanila.

Nekolicina republikanaca čak su pozvali američku vojsku da bombarduje meksičke kartele i njihove laboratorije fentanila u Meksiku.

Predoziranje fentanilom usmrtilo je prošle godine više od 100.000 ljudi u SAD, navedeno je u analizi američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Američki zvaničnici kažu da skoro sav fentanil na ulicama SAD masovno proizvodi mocni kriminalni kartel na meksičkom tlu, ali predsednik Meksika Obrador to negira.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.