Kina „brzo“ širi svoj nuklearni arsenal – Pentagon

Izvor: Vostok.rs, 20.Okt.2023, 21:34

Kina „brzo“ širi svoj nuklearni arsenal – Pentagon

Kineski nuklearni arsenal raste brže nego što su SAD ranije predviđale, navodi se u izveštaju Pentagona dostavljenom Kongresu u četvrtak. Informacija dolazi dok zakonodavci u Vašingtonu insistiraju da SAD moraju biti spremne za istovremene ratove sa Rusijom i Kinom.
U najnovijem izveštaju o vojnoj moći Kine, vojni zvaničnici su tvrdili da je Kina od maja posedovala više od 500 operativnih nuklearnih bojevih glava, 100 više nego godinu dana ranije. Do 2030. godine, navodi se u izveštaju, Kina će verovatno imati preko 1.000 operativnih bojevih glava. Dok su prethodna dva Izveštaja o vojnoj moći Kine takođe ukazivala na 2030. kao godinu kada Kina pređe granicu od 1.000 nuklearnih bombi, planeri Pentagona su ranije mislili da će azijskoj supersili biti potrebno više vremena da dostigne 500. „Tokom sledeće decenije, [Narodna Republika Kina] će nastaviti da brzo modernizuje, diverzifikuje i širi svoje nuklearne snage“, navodi se u izveštaju. „U poređenju sa naporima [Narodnooslobodilačke vojske] u nuklearnoj modernizaciji pre jedne decenije, trenutni napori su manji od prethodnih pokušaja i po obimu i po složenosti. Osim naslovne brojke od 500 bojevih glava, precizni detalji kineskog nuklearnog programa su nejasniji. U izveštaju Pentagona se navodi da će Peking „verovatno” koristiti svoje najnovije reaktore na brzim neutronima za proizvodnju plutonijuma potrebnog za proširenje svog arsenala i „verovatno završiti izgradnju svoja tri nova silosa na čvrsto gorivo 2022. godine”. Kina je takođe rasporedila nove balističke rakete bazirane na silosima i sa podmornica, od kojih poslednje mogu da stignu do kontinentalnog dela Sjedinjenih Država iz kineskih voda, navodi se u izveštaju. Kineske nuklearne sposobnosti i dalje zaostaju za onima koje imaju SAD i Rusija. SAD imaju 5.244 nuklearne bojeve glave, dok Rusija ima najveću zalihu na svetu od 5.899, prema podacima koje je u junu objavio Stokholmski međunarodni institut za istraživanje mira. Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning odgovorila je na izveštaj u petak: „Kina je čvrsto posvećena odbrambenoj nuklearnoj strategiji i uvek je držala naše nuklearne sposobnosti na minimalnom nivou koji zahteva nacionalna bezbednost. „Za bilo koju zemlju, sve dok ne koristi nuklearno oružje ili ne preti da će upotrebiti nuklearno oružje protiv Kine, nema šta da brine da će biti ugrožena kineskim nuklearnim oružjem“, dodala je Mao.   Kina i Indija su jedine dve nuklearne sile koje održavaju politiku „bez prve upotrebe“, pri čemu se obe obavezuju da će koristiti nuklearno oružje samo ako budu napadnute. Izvor: RT (F)
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.