KLINTONOVA ZABRINUTUTA ZA SEVERNOKOREJSKI NAROD

Izvor: Kurir, 20.Dec.2011, 11:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KLINTONOVA ZABRINUTUTA ZA SEVERNOKOREJSKI NAROD

I naše misli i naše molitve su s korejskim narodom u ovim teškim vremenima, rekla je državni sekretar

VAŠINGTON - Državna sekretarka SAD Hilari Klinton pozvala je novo severnokorejsko vođstvo koje će preuzeti vlast posle smrti vođe Kim Džong-ila da izabere put mira, poštovanja ljudskih prava i da poboljša odnose sa svojim susedima.

"Duboko smo zabrinuti za dobrobit severnokorejskog naroda i naše misli i naše molitve su s njim >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << u ovim teškim vremenima", rekla je Klintonova u saopštenju.

Ona je rekla da su SAD spremne da pomognu Severnoj Koreji da popravi uslove života za narod ako je vlada u Pjongjangu spremna da radi zajedno s međunarodnom zajednicom na "započinjanju nove ere mira, prosperiteta i trajne bezbednosti na Korejskom poluostrvu".

Hilari Klinton je ranije pozvala na "mirnu" tranziciju u Severnoj Koreji, posle smrti šefa država Kim Džong-ila koga treba da nasledi njegov sin Kim Džong-un.

Nekoliko sati posle objave smrti Kim Džong-ila Bela kuća je prenela da je američki predsednik Barak Obama razgovarao sa svojim južnokorejskim kolegom Li Mjung Bakom da potvrdi "snažno angažovanje SAD da se obezbedi stabilnost Korejskog polusotrva i bezbednost" bliskog saveznika Južne Koreje.

Obama je takođe telefonom razgovarao s japanskim premijerom Jošihikuom Nodijem, kome je dao uveravanja da su SAD odlučne da brane svoje saveznike posle smrti severnokorejskog vođe Kim Džong-iIla, prenela je Bela kuća.

Bela kuća je podsetila na važnost koju Vašington pridaje "održavanju stabilnosti na Korejskom poluostrvu i u regionu". Obama i Noda su se složili da će "SAD i Japan pratiti događaje obazrivo i da će ostati u bliskom kontaktu" po tom pitanju, dodato je u saopštenju Bele kuće.
Pogledaj vesti o: Hilari Klinton

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.