Izvor: VOA, 14.Mar.2024, 17:25

Istraživanje: Mnogo birača u SAD i dalje neodlučno, Kenedi uzima glasove i Trampu i Bajdenu

vašington — Predsednik SAD Džo Bajden ima marginalnu prednost od jedan odsto u odnosu na bivšeg predsednika Donalda Trampa, pokazalo je novo istraživanje Rojtersa i Ipsosa. Oko 39 odsto glasača reklo je da bi glasalo za Bajdena, a 38 za Trampa. Mnogi su i dalje neodlučni za koga bi glasali. Oko 11 odsto kaže da bi glasalo za trećeg kandidata, 5 odsto da uopšte ne bi glasalo, a 7 odsto kaže da ne znaju za koga će ili su odbili o tome da se izjasne. Pošto birači nisu oduševljeni ni Trampom ni Bajdenom, ova anketa je pokazala da nezavisni, treći kandidat Robert F. Kenedi ima 15 odsto podrške registrovanih birača, što je pad od 17 odsto iz januara. Procenjuje se da bi Kenedi mogao da odvuče glasače i Bajdenu i Trampu. U slučaju da su samo njih dvojica izbor, 50 odsto registrovanih birača bi glasalo za Bajdena, a 48 za Trampa. Rezultati ove ankete koja je sprovedena širom SAD pokazuju da će trka između dvojice kandidata biti jako tesna. Tramp ima marginalnu prednost u odnosu na sve ispitanike, dok Bajden vodi među ispitanicima koji su registrovani za glasanje - što se smatra važnim jer je veća verovatnoća da se oni pojave na biralištima u novembru. Na izbore 2020. je izašlo samo dve trećine onih koji imaju pravo glasa. U sedam država koje su 2020. odlučile izbore i mogu da budu ključne i sada u novembru, Tramp vodi sa 40 odsto u odnosu na Bajdenovih 37 odsto kod registrovanih glasača. Iako ankete sprovedene na nacionalnom nivou daju bolji signal za koga bi Amerikanci mogli da glasaju, mali broj kompetitivnih država zapravo odlučuje izbore. I Tramp i Bajden su osigurali dovoljan broj delegata da budu i formalno izabrani kao kandidati svojih stranaka. Tramp je iz trke ranije izbacio jedinu rivalku u partiji Niki Hejli. Svega 37 odsto birača koji su glasali za nju kažu da bi glasali za Trampa, a 16 odsto kaže da će glasati za Bajdena. Ostatak od 47 odsto kaže da će glasati za nekog trećeg ili neće glasati uopšte. Posle kontroverzne presude vrhovnog suda u Alabami, da se smrznuti embrioni tretiraju kao deca, istraživanje je pokazalo da je četvrtina ispitanika saglasna sa tom odlukom, a 57 odsto je ne podržava. U anketi Rojtersa i Ipsosa učestvovalo je 4.094 ispitanika, od kojih su 3.356 registrovani glasači.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

U SAD još mnogo neodlučnih: Kenedi uzima glasove i Trampu i Bajdenu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Mar.2024

Veliki broj Amerikanaca i dalje ne zna za koga će glasati na predsedničkim izborima u novembru, a čak 11 odsto njih kaže da neće glasati za kandidata Republikanske ili Demokratske stranke, pokazuje istraživanje Rojtersa i Ipsosa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.