Glavni interes SAD - stabilnost jugoistočne Evrope

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Mar.2010, 02:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glavni interes SAD - stabilnost jugoistočne Evrope

VAŠINGTON - Potpredsednik i direktor Programa za međunarodnu bezbednost u Atlantskom savetu SAD Dejmon Vilson izjavio je da je glavni interes Vašingtona u jugoistočnoj Evropi politička i bezbednosna stabilnost tog regiona, te da veruje da će u dogledno vreme sve zemlje zapadnog Balkana ući u sastav Severnoatlantskog saveza.

Prema njegovim rečima, veoma je važno da zemlje jugoistočne Evrope pokažu "vidljivu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rešenost da su okrenule leđa konfliktu, odnosno da deluju kao faktor mira i bezbednosti na području na kojem je, uostalom, delovao NATO".

"Veoma je važno da potencijalna članica pokazuje spremnost za blisku saradnju sa svim zemaljama u regionu, bilo da je reč o Sloveniji, koja je NATO saveznica ili Srbija koja to nije. Drugim rečima, ta vrsta napora za konsolidaciju bezbednosti na zapaljivom području Balkana predstavlja bitan doprinos NATO", zaključio je Vilson u izjavi " Glasu Amerike".

Vilson je istakao da Srbija ima veoma dobru vojnu saradnju sa SAD i da su u poslednjih nekoliko godina najjače od svih veza Vašingtona i Beograda upravo veze oružanih snaga dve zemlje.

Ti dobri odnosi su, prema oceni Vilsona, doprineli da se izbegne konflikt u teškom periodu procesa jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Vilson je rekao da vojni predstavnici pokazuju spremnost za razvijanje bližih političkih veza između Srbije i institucija evroatlantske zajednice.

"Srpski vojni zvaničnici žele saradnju sa NATO. Oni to smatraju dobrim iskustvom, korisnim načinom za sticanje novog znanja, kao i putem koji vodi ka uspešnoj integraciji sa maticom razvijene Evrope", kazao je Vilson.

On, međutim, smatra da političari oklevaju da objasne pravu ulogu NATO, te da će doći i do toga, ali da je potrebno da se sačeka još nekoliko izbornih ciklusa u Beogradu.

"Predsednik Srbije Boris Tadić je, dok je bio ministar odbrane, prilikom jedne posete sedištu NATO rekao da će Srbija jednog dana biti članica saveza. Na početku svog predsedničkog mandata je bio spreman da preuzme određen politički rizik da utiče na stav javnog mnjenja u Srbiji prema NATO", rekao je on.

"Ali, posle proglašenja nezavisnosti Kosova, Srbi su se zatvorili. Promenili su kurs i retoriku. Međutim, smatram da srpski lideri mogu da utiču na karakter debate o tom pitanju", rekao je Vilson.

On je dodao da Srbija, međutim, ima veoma dobru vojnu saradnju sa SAD.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vilson: Glavni cilj SAD stabilnost u jugoistočnoj Evropi

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 28.Mar.2010

Glavni interes SAD u jugoistočnoj Evropi je politička i bezbednosna stabilnost tog područja, izjavio je Dejmon Vilson, potpredsednik i direktor Programa za međunarodnu bezbednost u Atlantskom savetu Sjedinjenih Drzava, a prenosi Glas Amerike (Voice of America). "Važno je da zemlje tog nestabilnog...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.