Ekonomski pad najjačih zemalja prijeti padu cijena nafte

Izvor: Capital.ba, 11.Mar.2019, 11:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekonomski pad najjačih zemalja prijeti padu cijena nafte

VAŠINGTON, Nafta je sve skuplja, proizvodnja u SAD bilježi rekorde, ali globalni pad ekonomije najjačih zemalja prijeti i padom cijena “crnog zlata” – procjenjuju ekonomski portali. Na londonskom tržištu cijena barela povećana je za jedan odsto – na 65,75 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,5 odsto – na 56,05 dolara. Podršku cijenama >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << pružaju i vijesti da se članice Organizacije zemalja izvoznica nafte i njeni partneri pridržavaju dogovora o smanjenju proizvodnje za 1,2 miliona barela dnevno. Dodatnu podršku pruža im smanjenje proizvodnje u Venecueli i Iranu zbog američkih sankcija. Ulagači se nadaju trgovinskom dogovoru između SAD i Kine, što bi moglo uticati na stabilizaciju rasta kineske i globalne ekonomije. Ali, posljednji podaci ukazuju na usporavanje rasta najvećih svjetskih ekonomija. U februaru je u SAD broj zaposlenih povećan za samo 20.000, što je najmanji rast od kraja 2017. godine, dok su analitičari očekivali 180.000 novih radnih mjesta. Kineski izvoz je “pao” za 20,7 odsto u odnosu na februar prošlog mjeseca, što je najveći pad u zadnje tri godine. Ni u Evropi stanje nije bolje – Evropska centralna banka znatno je smanjila procjene rasta ekonomije evrozone u ovoj godini sa 1,7 na 1,1 odsto, što potvrđuje da se rast najvećih svjetskih ekonomija usporava. Sve to izazova pad cijena dionica na svjetskim berzama. Istovremeno, proizvodnja nafte u SAD kreće se na rekordnim nivoima od oko 12 miliona barela dnevno, što je najveći nivo proizvodnje jedne zemlje u svijetu. Ali, stručnjaci očekuju da se i to promijeni, s obzirom da je kompanija “Beker Hjudžiz” za trećinu smanjila broj aktivnih naftnih postrojenja. Srna The post Ekonomski pad najjačih zemalja prijeti padu cijena nafte appeared first on INFORMACIJA JE KAPITAL - Capital.ba.

Nastavak na Capital.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Od Arapa samo 7 mil barela dnevno

Izvor: B92, 11.Mar.2019

Saudijska Arabija planira da smanji izvoz sirove nafte u aprilu na ispod 7 miliona barela dnevno (bpd)...To je znatno ispod uobičajenih 10 miliona barela dnevno, kako bi "icrpila" preveliku ponudu na tržištu i podržala cene "crnog zlata", izjavio je jedan saudijski zvaničnik...Isporuke koje je za...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.