Egipat odobrio prolaz iranskih ratnih brodova kroz Suec

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Feb.2011, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Egipat odobrio prolaz iranskih ratnih brodova kroz Suec

KAIRO, VAŠINGTON -

Egipat je odobrio prolaz dva iranska ratna broda kroz Suecki kanal, saopštio je jedan bezbednosni izvor britanskoj agenciji Rojters.

Državna egipatska televizija i zvanična novinska agencija su odmah prenele ovu vest bez pominjanja izvora.

Ranije danas, Egipat je saopštio da je primio zahtev Irana u kome se traži da se njihovim ratnim brodovima dozvoli prolazak kroz Suecki kanal.

"Poslali smo zahtev relevantnim zvaničnicima", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izjavio je za Rojters portparol Ministarstva inostranih poslova i dodao da je zahtev poslat ministru odbrane i odgovornima za Suecki kanal.

On je rekao da bi zahtev bio odobren potrebno je da saglasnost daju egipatsko Ministarstvo inostranih poslova i Ministarstvo odbrane.

Iranska državna televizija je juče izvestila da dva iranska vojna broda treba da prođu kroz Suecki kanal, što bi bio prvi put da iranski vojni brodovi prođu kroz taj kanal od 1979. godine.

Izraelski ministar inostranih poslova Avigdor Liberman ocenio je nameru Irana da pošalje svoje ratne brodove preko Sueckog kanala u Siriju kao "provokativnu".

SAD prate situaciju

SAD su danas saopštile da pažljivo prate situaciju oko najave prolaska dva iranska broda kroz Suecki kanal zbog, kako kažu, dosadašnjeg ponašanja Teherana u regionu, koje ne smatraju odgovornim.

“Očigledno to pažljivo pratimo”, izjavio je portparol Bele kuće Džej Karni novinarima koji prate predsednika na putu iz Kalifornije za Oregon.

“Ali takođe želimo da kažemo da Iran za sobom nema veliku istoriju odgovornog ponašanja u tom regionu”, dodao je Karni.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.