Drama na Atlantiku: Nestala podmornica – potraga još traje, u njoj je pet osoba

Izvor: B92, 20.Jun.2023, 07:58

Drama na Atlantiku: Nestala podmornica – potraga još traje, u njoj je pet osoba

Vašington -- Američki i kanadski timovi nastavljaju potragu za turističkom podmornicom "Titan", koja je nestala u blizini olupine broda "Titanik", u srednjem Atlantiku.

U podmornici se nalazi pet osoba.

Kontakt sa malom podmornicom izgubljen je oko sat i 45 minuta nakon što je zaronila u nedelju. Operacija spasavanja je pokrenuta, ali za sada nema traga od podmornice, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Smatra se da je članovima posade u ponedeljak po podne ostalo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kiseonika za otprilike četiri dana.

Među putnicima podmornice je i britanski milijarder, biznismen i istraživač, Hamiš Harding.

"Trenutno, naš fokus je na što više mogućnosti u toj oblasti", rekao je pripadnik američke obalske straže Džon Mauger na konferenciji za novinare.

Olupina Titanika leži oko 700 kilometara južno od Sent Džonsa u Njufaundlendu, na dubini od 3.800 metara.

Američka obalska straža saopštila je da je istraživački brod pod nazivom "Polarni princ" izvršio površinsku potragu za podmornicom u ponedeljak uveče.

Na društvenim mrežama tokom vikenda, Harding je rekao da je "ponosan što je konačno objavio" da će biti u misiji na olupini Titanika.

Harding je istakao da će, zbog najgore zime u Njufaundlendu u poslednjih 40 godina, ta misija verovatno biti prva i jedina misija na "Titaniku" ove godine. "Titanik", koji je bio najveći i najluksuzniji brod svog vremena, udario je 1912. godine u ledeni breg, na putu od engleskog Sautemptona ka Njujorku, i potonuo. Preživelo je oko 700 od otprilike 2.200 putnika i članova posade.

Olupina je otkrivena 1985. godine i od tada je predmet istraživanja i razgledanja.

Harding je avanturista koji drži tri Ginisova svetska rekorda, uključujući najduži boravak na punoj dubini okeana u podmornici sa posadom, preneo je AP.

Harding i istraživač okeana Viktor Veskovo su u martu 2021. godine zaronili na najveću dubinu na svetu, u Marijanskom rovu, u zapadnom pacifiku.

Harding je, takođe, u junu 2022. godine leteo u svemir, na raketi Nju šepard kompanije "Blu oridžin".

Brod koji je nosio podmornicu "Titan" krenuo je u subotu iz Sent Džonsa u Kanadi i stigao je blizu lokacije olupine "Titanika" u nedelju ujutru, odakle je podmornica trebalo da započne misiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nastavlja se potraga za podmornicom "Titan" u kojoj se nalazi pet osoba

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jun.2023

Potraga za podmornicom Titan, koja je nestala kada je prevozila turiste do mesta na kojem je olupina "Titanika" u Atlantskom okeanu, sada je više podvodna operacija, izjavio je danas kontraadmiral obalske straže Džon Mauger.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Sat otkucava: Potraga za nestalom podmornicom u toku, putnicima ostalo kiseonika za manje od 70 sati

Izvor: B92, 20.Jun.2023

U Atlantiku je u toku velika operacija potrage i spasavanja nakon što je nestala turistička podmornica od pet osoba koja je trebalo da zaroni do olupine Titanika...Podmornica za petoro ljudi, pod nazivom "Titan", koja je krenula u ekspediciju istraživanja olupina Titanika, nestala je u dubinama Atlanskog...

Nastavak na B92...

Šta sve do sada znamo o podmornici "Titan": Ko su putnici i kako je misteriozno nestala? (VIDEO)

Izvor: 24sedam.rs, 20.Jun.2023

Kontakt sa malom podmornicom izgubljen je oko sat i 45 minuta nakon što je zaronila u nedelju

Nastavak na 24sedam.rs...

Zašto je potraga za podmornicom toliko kompleksna i koji su glavni izazovi?

Izvor: VOA, 20.Jun.2023

I dalje traje kompleksna potraga za turističkom podmornicom Titan koja je nestala u severnom Atlantiku, sa petoro putnika. Spasioci se trkaju sa vremenom jer će zalihe kiseonika u podmornici nestati u četvrtak ujutru. Poslednje vesti su da je kanadska letelica registrovala podvodnu buku u tokom...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.