Diktatura ANB: Evropi pokazali njeno mesto

Izvor: Vostok.rs, 28.Okt.2013, 09:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Diktatura ANB: Evropi pokazali njeno mesto

28.10.2013. -

Agencija nacionalne bezbednosti SAD upozorava: raskrinkavanja Snoudena su opasna za specijalne resore saveznika Vašingtona. Izjava ANB je usledela za još jednom skandaloznom publikacijom lista Gardijan – ispalo je da je agencija prisluškivala telefonske razgovore 35 svetskih lidera. Barak Obama se već izvinio Fransoa Olandu i Angeli Merkel. To nije bilo ubedljivo: SAD ne nameravaju da odustanu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << od programa totalnog praćenja. Za sada evropski rukovodioci razmatraju mogućnost razrade jedinstvenih mera za zaštitu ličnih podataka na Internetu.

Na samitu EU u Luksemburgu evropski političari su postavili pitanje zajedničkog sistema zaštite od američkog elektronskog praćenja – međutim, dalje od negodovanja stvar nije krenula. Doduše, ipak je bila usvojena izjava, u kojoj je rečeno: prikupljanje informacija je važan element borbe protiv terorizma, ali je gubitak poverenja sposoban da škodi saradnji. Samit je podržao nameru Berlina i Pariza da imaju pregovore s SAD-ama radi razmatranja takve situacije. Britanski premijer Kemeron, slušajući tu izjavu, vragolasto se osmehnuo, svestan da ANB davno špijunira njegove kolege i deli informacije sa Londonom. Predstavnici Italije, koje, prema podacima Snoudena, takođe prisluškuju davno i detaljno, ograničavaju se nerazgovetnim izjavama. Dakle, nikakve realne korake za kažnjavanje Velikog brata iza okeana neće biti preduzeto, - uveren je poslanik italijanskog parlamenta Klaudio Fava.

- Francuska vlada je bila prosto primorana da se umeša u momentu, kada je Snouden predao listu Mond dokumente o programu prisluškivanja Francuza od strane Američke ANB. Samo zato je Pariz morao da primeni strogi tonalitet. Imam osećaj da su i francuski specijalni resori bili obavešteni o prisluškivanju njihovih građana.

Barak Obama je već požurio da uveri kancelara Nemačke Angelu Merkel da se njen telefon ne prisluškuje (on nije precizirao da li je on bio prisluškivan ranije). Pre nekoliko dana predsednik SAD je morao da ubeđuje u to i svog francuskog kolegu. Obama je čak obećao da će specijalni resori SAD revidirati metode svog rada – da bi osigurali bezbednost, a ne bi se mešali u lični život građana. Međutim, Vašington, svakako, neće da odustane od praćenja. Dakle, u čemu će se sastojati reforma američkih specijalnih resora, nije jasno, tim pre što su u to uložena astronomska sredstva. Dakle, obećanje američkog lidera da će naći novi «balans» nije ništa drugo, nego pokušaj da umiri javno mnjenje, - uveren je politikolog Sergej Mihejev.

- Sve dok Amerikanci imaju projekat globalnog dominiranja, dok oni zvanično objavljuju čitav svet zonom svojih životnih interesa, američki specijalni resori će sve pratiti, koristeći sva sredstva, kojima raspolažu. Sve drugo će biti samo paravan, objašnjenje za javnost, samo to.

Barak Obama će morati dugo da umiruje javnost – raskrinkavanja tek počinju. Bivši novinar britanskog lista Gardijan Glen Grinvald je izjavio da sprema nove materijale, koje je dobio od Edvarda Snoudena. Većina tih senzacija obuhvata špijunažu američkih specijalnih resora u Latinskoj Americi – Argentini, Venesueli i svim ostalim zemljama. Tu ANB ima mnoštvo špijunskih operacija, naročito u vezi sa ekonomskom delatnošću zemalja tog regiona i njihovih vlada.

U novoj partiji dokumenata, koju je Snouden uzeo od ANB, a koji se spremaju za objavljivanje, sadrže se podaci o špijuniranju Rusije. Kako se saopštava, informacije je prikupljala i predavala Vašingtonu jedna od zemalja NATO-pakta. Inače, Moskvu to nije začudilo – ona, kao ni Peking, ne spada u beneficirani broj saveznika Amerike. U ruskom MIP su izjavili: ta raskrinkvavanja neće uticati na rusko-amekričke kontakte. Dakle, samo špijunirajte, gospodo. Za sada je rezultat želje Vašingtona da kontroliše sve u svetu samo neslaganja među njegovim sopstvenim saveznicima.

Igor Silecki,

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.