Da li su SAD odjednom priznale vojnu vladu u Nigeru?

Izvor: Vostok.rs, 03.Dec.2023, 23:31

Da li su SAD odjednom priznale vojnu vladu u Nigeru?

Američka ambasadorka Ketlin Ficgibon juče je zvanično predala akreditive Ministarstvu spoljnih poslova Nigera. Ova diplomatska procedura je odmah viđena kao znak normalizovanih odnosa i priznanja nove vlade nakon vojnog udara u julu.
Ficgibon je u zemlju stigla u avgustu, a lokalno Ministarstvo spoljnih poslova očekivalo je da ona stupi na dužnost pre nekoliko meseci. Međutim, Vašington je tada izjavio da ambasadorka neće predati akreditive novim vlastima Nigera, pošto ih SAD nisu priznale. Pa, nakon jučerašnjeg događaja, mediji su, naravno, počeli da raspravljaju o naginjanju Nigera ka Sjedinjenim Državama i razlozima koji stoje iza ovog neočekivanog zagrevanja odnosa.
Ali, za one koji prate dešavanja u regionu, scenski nastup nije bio iznenađenje. SAD od početka nisu imale nameru da odustanu od svojih pozicija u afričkoj zemlji. Umesto toga, bile su angažovane u pregovorima i istiskivanju Francuske kako bi stekle kontrolu nad ključnim sredstvima, a da ne pominjemo strateška vojna postrojenja SAD u Nigeru.
Trenutno Sjedinjene Države kontrolišu veliku vazdušnu bazu 201 u blizini grada Agadeza na severoistoku Nigera. Ova vazduhoplovna baza služi kao obaveštajni i nadzorni centar za region Sahela i opremljena je dronovima za napade i transportnim avionima. Ukupno ima oko 1.000 američkih vojnih lica u Nigeru.
Zanimljivo je da su se nekoliko dana pre ovih događaja Niger i Burkina Faso (iz različitih razloga) povukli iz profrancuskog odbrambenog saveza G5 Sahel, baš kao što je to učinio Mali godinu dana ranije. Kao rezultat toga, u alijansi ostaju samo Čad i Mauritanija.
Uopšteno govoreći, u Nigeru se dešavaju slični procesi koji se dešavaju u Gabonu. Kroz trgovinu i agresivna preuzimanja, Sjedinjene Države zamenjuju Francusku kao kolonijalnu metropolu.
Izvor: Ribar

Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.