Carter: Borba protiv Islamske države je daleko od kraja

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 04.Maj.2016, 15:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Carter: Borba protiv 'Islamske države' je daleko od kraja

Vašington i njegovi saveznici su se saglasili da moraju učiniti više u aktulenoj kampanji čiji je cilj da se porazi "Islamska država" (IDIL - a), i da su veliki rizici pred njima.

Ministar odbrane SAD Ashton Carter izjavio je to u srijedu 4. maja, u Njemačkoj na sastanku 11 ministara odbrane država koje učestvuju u međunarodnoj koliciji koja se bori protiv  IDIL- a.

On je reako da ubistvo pripadnika američe jedinice Foke (Seal) u Iraku pokazuje da je, uprkos >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << napretku u borbi protiv militanata  "Islamske države", "ta borba je daleko od kraja".

Carter je govorio u sedištu Evropske komande američke vojske (EUCOM) u Štutgartu, na početku zatvorenog sastanka sa zvaničnicima iz 11 država.

U zajedničkom saopštenju proslijeđenom nakon sastanka potvrdili svoju podršku "dodatnom ubrzanju i jačanju " njihovih partnera na terenu, kao i "dodatnom jačanju kapaciteta u skorijoj budućnosti".

Carter je u uvodnom obraćanju rekao da je u ovom trenutku "borba daleko od kraja".

"Moramo to da učinimo. Važno je za civilizaciju da to uradimo. Mi to možemo. To ćemo uraditi. Biće brže uz vašu pomoć", rekao je Karter.

Sastanak u Štutgartu poslednji je u nizu razgovora partnera o strategiji za jačanje pomoći Iračanima, uključujući kurdske snage, u naporima da povrate Mosul, sjeverno uporište Islamske države u jeku političke krize u Bagdadu.

U Štutgartu su se susreli predstvnici ministarstava  odbrane SAD, Australije, Novog Zelanda, Kanade, Danske, Francuske, Njemačke, Italije, Holandije, Španije i Velike Britanije, a pozvana je i Norveška.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.