Buš mogao da prisluškuje Amerikance u svako doba

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Sep.2014, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Buš mogao da prisluškuje Amerikance u svako doba

VAŠINGTON - Administracija bivšeg američkog predsJednika Džordža Buša imala je zakonsko ovlašćenje da prisluškuje telefonske razgovore i prati elektronsku poštu američkih građana bez upozorenja, saznaje se iz dva memoranduma koja je objavio Stejt department.

Ova dva dokumenta, koja su objavljena kasno sinoć, vezana su za tajni program pod nazivom "Zvijezdani vjetar" koji je otpočet poslije terorističkih >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << napada izvedenih u SAD 11. septembra 2001, prenosi AFP.

Taj program je omogućavao Nacionalnoj bezbjednosnoj agenciji da dobija podatke o komunikacijama u SAD kada je barem jedna strana bila osumnjičeni član Al Kaide ili neke grupe pridružene toj terorističkoj organizaciji, kao i ako se barem jedna strana koja je učestvovala u komunikaciji nalazila u prekomorskim oblastima.

"Čak i u mirnodopska vremena, u odsusutvu djelovanja Kongresa, predsednik ima ustavno ovlašćenje... da naloži strano obaveštajno praćenje bez upozorenja", rekao je tadašnji pomoćnik javnog tužioca Džek Goldsmit, kako je navedeno u memorandumu od 108 strana koji nosi datum 6. maj 2004.godine.

Goldsmit je u to vrijeme bio i šef Kancelarije za pravne savjete Ministarstva pravde, kada je javni tužilac bio Džon Eškroft, a njegov zamjenik Džejms Komi, koji se sada nalazi na čelu FBI-a.

Do ovog dokumenta došla je Američka unija za građanske slobode, grupa za zaštitu ljudskih prava koja je podnijela tužbu na osnovu zakona o slobodi informisanja.

Drugi memorandum, koji datira od 16. jula 2004, ukazuje na odluku Vrhovnog suda donijetu dvije nedjelje ranije, kojom se dodatno opravdava "Zvijezdani vjetar".

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SAD: Prisluškivanje bez upozorenja

Izvor: Studio B, 06.Sep.2014

Američko ministarstvo pravde objavilo je dva dokumenta u kojima se opravdava program prisluškivanja i nadzora bez sudskog naloga...Program je napravila administracija bivšeg američkog predsednika Džordža Buša...Njegova administracija imala je zakonsko ovlašćenje da prisluškuje telefonske razgovore...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.