Džordž Buš imao pravo da prisluškuje non-stop

Izvor: BKTV News, 06.Sep.2014, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džordž Buš imao pravo da prisluškuje non-stop

Administracija bivšeg američkog predsednika Džordža Buša imala je zakonsko ovlašćenje da prisluškuje telefonske razgovore i prati elektronsku poštu američkih građana bez upozorenja, saznaje se iz dva memoranduma koja je objavio Stejt department.

Dva dokumenta, koja su obelodanjena, vezana su za tajni program pod nazivom „Zvezdani vetar“ koji je otpočet posle terorističkih napada izvedenih u SAD 11. septembra 2001, navodi AFP, a prenosi Tanjug.
Taj program >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << je omogućavao Nacionalnoj bezbednosnoj agenciji da dobija podatke o komunikacijama u SAD kada je barem jedna strana bila osumnjičeni član Al Kaide ili neke grupe pridružene toj terorističkoj organizaciji, kao i ako se barem jedna strana koja je učestvovala u komunikaciji nalazila u prekomorskim oblastima.
„Čak i u mirnodopska vremena, u odsusutvu delovanja Kongresa, predsednik ima ustavno ovlašćenje da naloži strano obaveštajno praćenje bez upozorenja“, rekao je tadašnji pomoćnik javnog tužioca Džek Goldsmit, kako je navedeno u memorandumu od 108 strana koji nosi datum 6. maj 2004.godine.
Goldsmit je u to vreme bio i šef Kancelarije za pravne savete Ministarstva pravde, kada je javni tužilac bio Džon Eškroft, a njegov zamenik Džejms Komi, koji se sada nalazi na čelu FBI-a.
Do ovog dokumenta došla je Američka unija za građanske slobode, grupa za zaštitu ljudskih prava koja je podnela tužbu na osnovu zakona o slobodi informisanja.
Drugi memorandum, koji datira od 16. jula 2004, ukazuje na odluku Vrhovnog suda donetu dve nedelje ranije, kojom se dodatno opravdava „Zvezdani vetar“.
Izvor: RTS
The post Džordž Buš imao pravo da prisluškuje non-stop appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.