Brižni Vašington: humanitarna pomoć Ukrajini – intervencija

Izvor: Vostok.rs, 15.Avg.2014, 12:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brižni Vašington: humanitarna pomoć Ukrajini – intervencija

11.08.2014. -

Kijev uz podršku SAD čini sve da Donbas postane nenaseljen. Donbas i Lugansk su pod stalnom vatrom: na stambene četvrti gradova lete ne samo «Gradovi», već i mnogo snažniji «Uragani». Ciljano se izbacuje iz stroja infrastruktura: stanovnici su lišeni ne samo struje, već i vode.

Uz sve užase, klanica koju je pokrenuo režim Porošenka preti i ekološkom katastrofom. Armija metodično gađa najveću hemijsku fabriku Stirol u Gorlovki, gde se čuvaju smrtno >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << opasne supstance. Prema podacima stručnjaka, u slučaju procurivanja svakog od rezervoara, zona kontaminacije otrovom će iznositi najmanje 300 kilometara – i zahvatiće pored Ukrajine, terotoriju Belorusije i Rusije.

Moskva pokušava da ubedi Zapad da je neophodan humanitarni koridor za pomoć civilnom stanovništvu Jugoistoka. Vladimir Putin lično kontroliše pitanje humanitarne pomoći istoku Ukrajine. Ipak SAD se zalažu protiv ruske humanitarne pomoći. Kako je izjaviila predstavnik SAD u SB UN Samanta Pauer, time treba da se bave međunarodne humanitarne organizacije. A pokušaji Rusije da pruže pomoć stanovnicima Jugoistoka će se, kako kaže Pauer, ocenjivati kao intervencija u Ukrajini. Kijev, naravno, odmah je podržao svoje poslodavce, izjavivši da su ruski vojnici pokušali nezakonito da proniknu na teritoriju zemlje pod vidom humanitarnog konvoja. Moskva je ove izjave kategorički opovrgla. Ali Rusija ne napušta nade da će urazumiti zapadne partnere, saopštio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

- Sada kao preliminarni zadatak dogovaramo se i sa ukrajinskom stranom, i sa Međunarodnim komitetom Crvenog Krsta, sa međunarodnim humanitarnim organizacijama sistema UN o neophodnosti hitno slanja humanitarne pomoći u Donjecku i Lugansku oblast. Smatramo da je pitanje hitno, ne trpi odlaganje, pitanje je pod kontrolom predsednika Ruske Federacije.

Stanovnici Ukrajine u međuvremenu beže iz «bogatih» regiona, s tačke gledišta Kijeva. Beže, rizikujući životge: pripadnici nacionalne garde gađaju puteve koji vode ka ruskoj granici. Četiri prelaza ponovo su morala da budu zatvorena. Rad ruskih carinika na prelazima Novošahtinsk, Kujbišev i Vološino prekinut je zato što ne rade njihove ukrajinske kolege. A tek otvoren prelaz Matvejev Kurgan ponovo je morao da bude evakuisan: čitave noći u blizini su grmele granate.

Kijevske vlasti su obrušile na sopstveni narod ne samo bombe i granate, već i tone laži. Ova oluja dezinformacija u ukrajinskim medijima, uz pomoć koje političari pokušavaju da «isperu mozgove» svojim sugrađanima, nema ništa zajedničko sa novinarstvom, uveren je poslanik Vrhovne Rade Aleksandar Golub.

- Novinarstvo u Ukrajini je prestalo, a njegovo mesto je zauzela propaganda. Osnovni principi novinarstva - objeksti–nost, staranje da se predstave alternativne tačke gledišta, danas ne po stoje. Danas govore parolama, klišeima koje određuju pre svega političari.

Recept protiv talasa dezinformacija našli su hakeri iz grupacije KiberBerkut. Oni su otvorili prepisku dvojice pomoćnika dnjepropetrovskog gubernatora Kolomojskog. Reč je o prepisci njegovog zamenika Svjatoslava Olejnika sa šefom Štaba nacionalne odbrane Dnjepropetrovske oblasti Jurijem Berezom. I pre i posle 17. jula, kada je kod Donjecka pao malezijski Boing, funkcioneri su aktivno razmatrali dejstva odreda bojeve avijacije. Ova prepiska može da svedoči o tome da je lajner bio oboren po unapred smišljenom scenariju.

Broj činjenica o zločinima kijevskih vlasti postepeno prelazi u kvalitet. U krajnjoj liniji, Brisel već mora da traži opravdanja za podršku svojih štićenika. Predstavnik Evropske komisije Žoze Manuel Barozu planira da razgovara telefonom sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom. Pretpostavlja se da će predsednik Evropske komisije "uputiti Porošenku saopštenje o tome da bi Evropa htela da vidi ispunjenje dogovora o prekidu vatre". Na evropski način uvijeno, ali je suština tačna.

Igor Silecki,

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Izvor: Glas Rusije, foto: stirol.net    
Pogledaj vesti o: Vašington,   Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.