Brisel traži objašnjenje od Vašingtona

Izvor: Blic, 11.Jun.2013, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brisel traži objašnjenje od Vašingtona

Strazbur - Predstavnici Evropske unije zatražiće od Sjedinjenih Država objašnjenje nakon skandala u vezi sa masovnim nadzorom nad komunikacijama od strane američkih tajnih službi, rečeno je danas na zasedanju Evropskog parlamenta u Strazburu.

Potpredsednica Evropske komisije i komesarka za pravosuđe Vivijen Reding će u petak na sastanku sa američkim funkcionerima u Dablinu izraziti zabrinutost EU >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zbog ove afere i zatražiti objašnjenje, rekao je tokom današnje debate u EP Tonio Borg, evropski komesar za zaštitu potrošača.

- Potpredsednica Reding će vrlo oštro i odlučno pokrenuti ovo pitanje u Dablinu - rekao je Borg poslanicima.

Skandal je nastao kada su britanski Gardijan i američki Vašington post otkrili da Nacionalna Agencija za bezbednost (NSA) i Centralna obaveštajna agencija (CIA) već godinama tajno i masovno nadziru telefonske kontakte, elektronsku poštu i aktivnosti na društvenim mrežama širom sveta, uključujući i EU.

Podatke o tome otkrio je 29-godišnji bivši službenik NSA Edvard Snouden koji je novinarima predao informacije o masovnom špijuniranju i trenutno je u bekstvu.

Američki predsednik Barak Obama tvrdi da su mere koje je Snouden razotkrio u skladu sa američkim zakonima i da su neophodne za borbu protiv terorizma, ali mnogi u SAD, a još više u inostranstvu, ne dele ovo mišljenje.

EP je po vanrednoj proceduri ubacio na dnevni red ovu temu na plenarnom zasedanju, a Obamu očekuju neprijatni razgovori sa evropskim liderima.

Agencija AP javila je da će nemačka kancelarka Angela Merkel pokrenuti pitanje špijuniranja nemačkih gradjana tokom Obamine posete Berlinu sledeće nedelje.

Nemačka je, prema podacima koje je Snouden otkrio, članica EU u kojoj su mere nadzora komunikacija bile najviše primenjivane.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Brisel traži objašnjenje od SAD o špijuniranju

Izvor: Akter, 11.Jun.2013

Predstavnici EU zatražiće od SAD objašnjenje nakon skandala u vezi sa masovnim nadzorom nad komunikacijama od strane američkih tajnih službi

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.