Izvor: B92, 02.Nov.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Braun obezbedio pomoć za MMF

London -- Premijer Velike Britanije Gordon Braun ubedio je kralja Saudijske Arabije da njegova zemlja učestvuje u sredstvima MMF-a za saniranje finansijske krize.

Braun se zalaže da ekonomski razvijene zemlje dostave sredstva Međunarodnom monetarnom fondu kako bi se pomoglo državama koje je najviše pogodila svetska ekonomska kriza. Britanski premijer je pozdravio odluku saudijskog kralja Abdulaha i rekao da je on pristao da učestvuje na samitu svetskih lidera, 15. novembra >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Vašingtonu.

Britanski premijer je ukazao, u izjavi datoj novinarima u glavnom gradu Saudijske Arabije Rijadu nakon razgovora sa Abdulahom, da svi moraju odigrati svoju ulogu u rešavanju globalne ekonomske krize i da je takav pristup u najboljem interesu i zemalja u regionu Zaliva.

Rešavanje sadašnje krize bi pomoglo i stabiliizaciji cena energenata, što je takođe veoma značajno za svetsku ekonomiju, istakao je Braun.

On je juče demantovao spekulacije da je u tekuću posetu Bliskom istoku došao "da prosi" i dodao da će njegov sadašnji boravak u zemljama Zaliva "biti od ogromne koristi za stanovnike Velike Britanije."

Braun je rekao da će tokom juče započete četvorodnevne turneje po zemljama Zaliva insistirati da države bogate naftom iskoriste deo svojih deviznih rezervi kako bi pomogle u ublažavanju posledica međunarodne kreditne krize.

Poseta šefa britanske vlade Zalivu organizovana je, kako ističe Bi Bi Si, u trenutku kada širom svta vlada zbarinutost da rezerve MMF-a od 250 milijardi dolara nisu dovoljne da se premoste sadašnje velike teškoće u nizu zemalja koje su već pretrpele ogromnu štetu zbog globalne kreditne krize.

MMF je već dodelio zajmove Mađarskoj i Ukrajini, u ukupnoj vrednosti oko 30 milijardi dolara, dok je Pakistan nagovestio da bi mogao uskoro takođe da zatraži takvu pomoć od Fonda.

Zemlje članice Organizacija izvoznika nafte, među kojima su najmoćnije one iz regiona Zaliva, imaju sada rezervi u stranoj valuti u vrednosti oko pola biliona dolara i mogle bi, kako je rekao Braun, deo od te sume da doznače MMF-u.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.