Izvor: Nezavisne Novine, 12.Dec.2017, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bramerc: Dalja odgovornost za ratne zločine na nacionalnim pravosuđima

VAŠINGTON - Završetak mandata Haškog tribunala nije kraj pravde za ratne zločine, već početak novog poglavlja, jer je dalja odgovornost za zločine u nadležnosti nacionalnih pravosuđa u zemljama bivše Jugoslavije, izjavio je tužilac Tribunala i Mehanizma međunarodnih krivičnih sudova (MMKS) Serž Bramerc.

On je u Vašingtonu govorio o dostignućima i ograničenjima Haškog tribunala, kao i o tome šta još treba da se uradi kako bi se zadovoljila pravda >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << u posebnim slučajevima i kako bi se njegovalo veće međusobno pomirenje naroda.

Bramerc je rekao da je Haški tribunal "u velikoj mjeri postigao ono zbog čega je osnovan".

"U skladu sa univerzalno priznatim principima zakona, nezavisno i nepristrasno smo istraživali zločine, sproveli sudski proces protiv lidera svih strana tokom sukoba i individualno ih osudili za zločine protiv žrtava i ljudskosti uopšte", rekao je Bramerc.

On je dodao da je međunarodna zajednica, prije svih SAD i EU, igrala značajnu ulogu u osnivanju Tribunala i u pružanju podrške njegovom radu.

Bramerc je napomenuo da će Tribunal ostati "simbol pravde za žrtve i preživjele".

Tužilac MMKS je dodao i to da ukoliko se međunarodni tribunali usredsrjede na one koji su najodgovorniji za zločine, moraće biti oformljeni nacionalni sudovi koji bi počinioce doveli pred lice pravde, kako bi se izbjegle velike praznine u pravdi usljed nekažnjavanja zločinaca.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.