Bivši američki diplomata priznaće špijuniranje u korist Kube

Izvor: VOA, 01.Mar.2024, 02:39

Bivši američki diplomata priznaće špijuniranje u korist Kube

Vašington — Viktor Manuel Roča, bivši američki ambasador u Boliviji, optužen da je četrdeset godina špijunirao u korist Kube, izjasniće se krivim. Roča je sudiji na pretpresnom ročištu rekao da želi da promeni stav o krivici – pošto se pre dve sednice izjasnio da nije kriv po optužbama da je u okviru zavere delovao kao agent strane vlade. Sudija Bet Blum odredila je 12. april kao formalni termin kada će Roča formalno moći da promeni stav koji je izneo o krivici. On je uhapšen decembra 2023, a tada je osumnjičen da je bio agent koji se u najdužem vremenskom period infiltrirao u vladu Sjedinjenih Država". Roča, naturalizovani državljanin SAD-a poreklom iz Kolumbije, kako navode nadležni – aktivirao se kao agent kubanske Generalne obaveštajne uprave 1981. Bio je aktivan sve do hapšenja, tvrde američke vlasti. U krivičnoj prijavi protiv njega opisani su višestruki susreti sa agentom federalnog istražnog biroa (FBI) koji se predstavljao kao kubanski agent. Zabeleženo je da se Roča pohvalno izražavao o preminulom kubanskom lideru Fidelu Kastru izražavajući ličnu pripadnost Kubi. Priznao je i da se 2016. Ili 2017. na Kubi sastajao sa zvaničnicima Generalne obaveštajne uprave.    Viktor Manuel Roča službovanje u Stejt department počeo je 1981. i kao karijerni diplomata bio je raspoređen u Havani, Buenos Ajresu, Meksiko Sitiju, Dominikanskoj Republici i Vašingtonu. Od 1994. do 1995, u administraciji predsednika Bila Klintona bio je član Saveta za nacionalnu bezbednost. Funkciju ambasadora u Boliviji obavljao je  od 2000. do 2002. Takođe, bio je savetnik u američkoj Vojnoj komandi zaduženoj za Kubu. Još najmanje dvoje Amerikanaca uhapšeno je zbog odavanja tajni i špijuniranja u korist Kube: bračni par Kendal i Gvendolin Majers. Oni su 2009. uhapšeni i optuženi da su u korist Kube radili gotovo 30 godina. Kendal Majers osuđen je na doživotnu robiju zatvor, a njegova supruga na šest i po godina zatvora.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Najdrskija izdaja u istoriji Amerike

Izvor: B92, 01.Mar.2024

Bivši američki ambasador Manuel Roča izjavio je da će se izjasniti krivim po optužbama da je služio kao tajni agent za Kubu decenijama unazad...Time je neočekivano brzo doneto rešenje za slučaj koji su tužioci opisali kao jednu od najdrskijih izdaja u istoriji američke inostrane službe...Roča...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.