Bivša ambasadorka SAD u Kijevu: Bliski Trampovi saradnici vidili kampanju protiv mene

Izvor: RTS, 05.Nov.2019, 12:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivša ambasadorka SAD u Kijevu: Bliski Trampovi saradnici vidili kampanju protiv mene

U Vašingtonu su nastavljena saslušanja u okviru postupka opoziva predsednika Donalda Trampa. U centru istrage je bivša američka ambasadorka u Kijevu, Marija Jovanovič, koja je svedočila tajno proteklog meseca, ali je transkript tek sada objavljen zahvaljujući Demokratama.
U objavljenom transkriptu navodi se da je Marija Jovanovič u Senatu rekla da je zabrinuta zbog Trampovih komentara o njoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tokom telefonskog razgovora sa predsednikom Ukrajine Zelenskim.
Donald Tramp je navodno poručio da će Jovanovičeva morati "da prođe kroz neke stvari".
Bivša ambasadorka koja je opozvana sa dužnosti prošlog maja, istakla je da je bila šokirana kada je saznala da je Tramp mesecima želeo da je smeni.
Tvrdi da su je Trampov lični advokat Rudolf Đulijani i Donald Tramp Mlađi javno napadali na Tviteru u sadejstvu sa konzervativnim medijima.
Prema rečima Jovanovičeve, ukrajinske vlasti upozorile su je da je Đulijani u kontaktu sa tamošnjim državnim tužiocem.
Navela je da su joj Trampovi bliski saradnici tražili da dokaže svoju odanost predsedniku. Ambasador SAD pri EU Gordon Sondland naložio joj je da napiše tvit u kojem će iskazati podršku Trampu.
Rojters navodi da je Sondland imao veliku ulogu u politici prema Ukrajini iako ta zemlja nije deo Evropske unije.
U reagovanju na svedočenje bivše ambadadorke, Tramp je rekao da je čak i ne poznaje lično. 
"Ako pogledate transkripte našeg telefonskog razgovora, ni predsednik Ukrajine Zelenski nije imao dobro mišljenje o njoj", dodao je Tramp.
Govoreći o prvobitnom uzbunjivaču, Tramp tvrdi je izneo mnogo loših informacija.
Pošto sam objavio transkript razgovora sa Zelenskim, njegov izveštaj je bio veoma pogrešan, a on je potom nestao. Pitam se šta se desilo s njim'', naveo je Tramp.
Predstavnički dom američkog Kongresa prošlog četvrtka usvojio je rezoluciju kojom se formalizuje proces opoziva predsednika SAD.
Istraga protiv Trampa u Kongresu je pokrenuta zbog pokušaja da podstakne Ukrajinu da sprovede istragu o sinu bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena.
Transkript razgovora Donalda Trampa i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog pokazuje da je američki predsednik zatražio da ukrajinske vlasti pokrenu istragu protiv Džoa i Hantera Bajedena zbog tvrdnji o navodnoj korupciji.
Američkim vlastima transkript razgovora dvojice predsednika dostavio je anonimni uzbunjivač za koga je kasnije rečeno da je agent CIA.
Hanter Bajeden je od 2014. do 2019. godine bio član odbora glavnog najvećeg ukrajinskog proizvođača prirodnog gasa "Burizma holdings".
Pogledaj vesti o: Vašington,   Donald Tramp

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.