Bener: Zašto obavestajci SAD nisu naslutili ustanak u Egiptu

Izvor: Blic, 14.Feb.2011, 00:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bener: Zašto obavestajci SAD nisu naslutili ustanak u Egiptu

VAŠINGTON - Predsednik Predstavničkog doma Kongresa SAD Džon Bener zapitao je danas zašto američke obaveštajne službe nisu naslutile ustanak u Egiptu pre njegovog početka, mada je ocenio da su SAD odgovorile na pravi način na krizu u toj severnoafričkoj zemlji.

Republikanski poslanik naveo je za televiziju NBC da se adminsitracija predsednika Baraka Obame "ponašala u veoma teškoj situaciji onako kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je to bilo moguće".

Prema njegovim rečima, protesti u Egiptu i Tunisu, koji su doveli do pada autokratskih režima u tim zemljama, iznenadili su sve, uključujući i američke obaveštajce. "Mislim da je potrebno da preispitamo zašto nismo imali bolji osećaj

za to", naveo je Bener.

Skoro tronedeljni protesti u Egiptu doveli su do odlaska s vlastipredsednika Hosnija Mubaraka , dok je "narodna revolucija" u Tunisu primorala 14. januara predsednika Zina El Abidina Ben Alija na izgnanstvo u Saudijsku Arabiju.

Republikanski senator Džon Mekejn je u odgovoru na pitanje novinara televizije CBS da li je došlo do obaveštajnog neuspeha SAD vezano za krize u Egiptu i Tunisu, ukazao generalno na "neuspeh da se shvati da će sofisticirani, obrazovani ljudi koji žude za slobodom, pre ili kasnije zatražiti svoja prava".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.