Bajdenov savetnik: Kontroverzni republikanski predlog budžeta za odbranu neće biti usvojen

Izvor: VOA, 17.Jul.2023, 09:57

Bajdenov savetnik: Kontroverzni republikanski predlog budžeta za odbranu neće biti usvojen

VAŠINGTON - Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven izjavio je da će Senat, koji kontrolišu demokrate, izbaciti kontroverzne delove iz predloga godišnjeg budžeta za odbranu koje su usvojili republikanci u Predstavničkom domu. Predstavnički dom je prošle nedelje tesnom većinom odobrio paket za odbranu od 886 milijardi dolara. U ovaj paket su uključeni i zahtevi tvrdokornih republikanaca koji su tražili da se ograniči pristup abortusu za pripadnice bezbednosnog sektora, kao i da se ukinu određeni delovi zdravstvene nege i programi za transrodne osobe u vojsci. U Vašingtonu inače obično postoji dvostranačka podrška kada je reč o budžetu o odbrani, ali ovoga puta je pitanje šta će se naći na stolu Bajdena - koji treba da potpiše zakon da bi stupio na snagu. Senat ove nedelje razmatra svoju verziju zakona i onda bi članovi oba doma Kongresa morali da postignu kompromis između konkurentskih akata. Bajdenov savetnik je za CNN rekao da verzija koju je usvojio Predstavnički dom "neće doći na predsednikov sto". "Ovo bi trebalo da bude oblast u kojoj prestaje politika i počinje nacionalna bezbednost. Nadam se da će mudrost pobediti", kaže Saliven. Pošto je Vrhovni sud pre godinu dana ukinuo univerzalnu zaštitu prava na abortus, neke države su praktično zabranile prekid trudnoće. Kao rezultat toga, Pentagon je saopštio da će ženama iz država u kojima je abortus zabranjen plaćati da odu u drugu državu i prekinu trudnoću. Republikanski senator Tom Koton iz Arkanzasa rekao je za Foks njuz da, ako se politika Pentagona okonča, će pripadnice vojske i dalje moći da putuju u države i abortiraju - ali o svom trošku. Predsedavajući Predstavničkog doma Kevin Mekarti branio je usvajanje ovakvog zakonskog predloga,  rekavši da su republikanci uradili ono što su i obećali kako bi naterali Bajdenovu administraciju da prestane da novac poreskih obveznika koristi za promovisanje sopstvene liberalne agende. Predstavnik Hakim Džefris, lider manjine u Predstavničkom domu, rekao je da su pristalice bivšeg predsednika Donalda Trampa „otele dvopartijski zakon koji je od suštinskog značaja za nacionalnu bezbednost kako bi nametnuli svoju ekstremno desničarsku ideologiju američkom narodu“. Mera koju je usvojio Predstavnički dom definiše troškove u odbrani SAD za fiskalnu 2024, koja počinje u oktobru ove godine. Predlog budžeta za odbranu uključuje i povećanje plata za pripadnike vojske za 5,2 odsto, mere za suprotstavljanje uticaju Kine i poboljšanje ukupne američke vojne spremnosti i sposobnosti protivraketne odbrane. Predlog zakona o odbrani odobrava 874,2 milijarde dolara u narednoj godini za potrošnju na odbranu, u skladu sa budžetskim zahtevom predsednika Džoa Bajdena. 
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Saliven: Demokrate u Senatu izbacuju kontroverzne mere iz predloga vojnog budžeta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jul.2023

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven izjavio je danas da će Senat, koji kontrolišu demokrate, izbaciti tzv. kontroverzne delove iz predloga godišnjeg budžeta za odbranu koje su usvojili republikanci u Predstavničkom domu, a koji su povezani sa plaćanjem troškova prekida...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.