Bajden otvorio Samit o borbi protiv nasilnog ekstremizma

Izvor: VOA, 17.Feb.2015, 21:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajden otvorio Samit o borbi protiv nasilnog ekstremizma

Pod pokroviteljstvom Bijele kuće u Vašingtonu je počeo samit posvećen borbi protiv terorizma na kome učestvuju čelnici država članica međunarodne anti-terorističke koalicije.  Samitu u prijestonici SAD prisustvuju zvaničnici Bosne i Hercegovine, Albanije i Kosova. U fokusu trodnevne diskusije su lokalne i međunarodne aktivnosti usmjerene na prevenciju radikalizacije i regrutacije civila za potrebe nasilnih esktremističkih >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << grupa.

Konferencija, koju je Obamina administracija najavila još prošlog mjeseca, održava se u trenutku kada Sjedinjenim državama predvođena koalicija sprovodi opsežnu operaciju protiv tzv. Islamske Države (ISIS-a). Predsjednik Obama obratiće se učesnicima samita sjutra (u srijedu).

U prisustvu delegacija Bostona, Los Anđelesa i Mineapolisa – američkih gradova u kojima se uz saradnju sa američkim ministartvima pravde i unutrašnje bezbjednosti, sprovodi pilot program prevencije radikalzacije - samit je danas otvorio potpredsjednik SAD Džozef Bajden.

Trebalo bi, međutim, istaći kako su spomenuti federalni pilot programi već naišli na ozbiljne kritike i protivljenje čelnika muslimanskih zajednica u Minesoti, koji tvrde da se tim projektom ozbiljno ograničavaju građanske slobode.

Samit u Vašingtonu održava se neposredno nakon što je predsjednik Obama od Kongresa formalno zatržio autorizaciju upotrebe sile protiv terorista tzv. Islamske Države u Iraku i Siriji - ali ISIS, insistiraju zvaničnici admionistracije, neće biti jedina tema o kojoj će se diskutovati.

Na stolu je, kazao je visoki zvaničnik Obamine administracije, “puna i vrlo ambiciozna agenda proširenja i jačanja globalne koalicije koja se suprotstavlja i spriječava nasilni ekstremizam”. Iz Bijele kuće je potvrđeno da će se u okviru samita, u srijedu održati sastanak na minisrskom nivou na kome će se posebno raspravljati o terorističkoj prijetnji koju predstavljaju učesnici ratnici regrutovani u inostranstvu.

Posljednjeg dana samita, u State Departmentu, učesnicima će se obratiti i američki državni sekretar Džon Keri (John Kerry), Savjetnica za nacionalnu bezbjednost Sjuzan Rajs (Susan Rice) i Generalni sekretar  UN-a Ban Ki Mun. Učesnici bi, na kraju, trebalo da usvoje akcioni plan čija će se realizacija najvjerovatnije razmatrati kasnije ove godine u Njujorku, tokom zasijedanje Generalne skupštine Svjetske organizacije.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.