Austrija: Ministarka zahteva rasvetljavanje slučaja špijuniranja BND I NSA

Izvor: Večernje novosti, 10.Maj.2015, 11:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Austrija: Ministarka zahteva rasvetljavanje slučaja špijuniranja BND I NSA

Ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner zahteva od Berlina i Vašingtona "potpuno rasvetljavanje" afere u vezi prisluškivanja nemačke obaveštajne službe BND austrijskih organa bezbednosti po nalogu američkog NSA. Ona je, u intervjuu bečkom nedeljniku "Profil", prenela da joj je njen nemački kolega Tomas de Mezijer kazao da "nema nikakva saznanja s tim u vezi". "Imam poverenja u njega i sve dok nije dokazano suprotno verujem mu. I pored toga naše vlasti naravno, >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << nezavisno od toga, rade na razjašnjavanju navoda. Očekujem da i Nemci sve preduzimaju da se ovaj slučaj rasvetli", poručila je Mikl-Lajtner. Ona je dodala da je povodom pisanja medija o aktivnostima BND, po nalogu NSA, na prisluškivanju austrijske policije, kontaktirala i Ambasadu SAD u Austriji. "Predala sam ambasadorki očekivanja da će doći do potpunog razjašnjenja. Uz to sam održan je I sastanak generalnog direktora za javnu bezbednost sa zamenikom ambasadorke", objasnila je Mikl-Lajtner. Ona je istakla da je o aferi u vezi prisluškivanja čula iz medija, a odluku saveznog suda u Njujorku prema kojoj je sistematsko prikupljanje podataka NSA progalšeno nelegalnim, ona je okarakterisala "zapaženim signalom". Nemački mediji objavili su izveštaje prema kojima je BND pomagao NSA u špijuniranju austrijskih institucija, između ostalih i policiju. Mikl-Lajtner je s tim u vezi u utorak podnela prijavu državnom tužilaštvu zbog "delovanja obaveštajnih službi protiv Austrije" protiv nepoznatih lica.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

AUSTRIJA NE POPUŠTA: Neka nam i Nemačka i Amerika dokažu da nas nisu prisluškivali!

Izvor: Kurir, 10.Maj.2015

Austrijska ministarka policije Johana Mikl-Lajtner rekla je da zahteva potpuno rasvetljavanje špijunske afere u koju su kako se veruje umešana nemačka obaveštajna služba BND po nalogu američke NSA..BEČ - Ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner (Johanna Mikl-Leitner, ÖVP) zahteva...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.