Apel oba doma ruskog parlamenta UN i parlamentima sveta (ceo tekst) i izjava Volodina – Bratstvo

Izvor: Vostok.rs, 21.Mar.2024, 14:42

Apel oba doma ruskog parlamenta UN i parlamentima sveta (ceo tekst) i izjava Volodina – Bratstvo

 Gotovo svi istaknuti ruski parlamentarci dali su danas značajne izjave podrške ovom dokumentu i izjave solidarnosti sa srpskim narodom.
Predsednik Državne Dume Vjačeslav Volodin je naglasio: „Vašington i Brisel su razrušili zemlju. Neko vreme posle NATO agresije, Savezna Republika Jugoslavija je prestala da postoji. Ali niko od lidera SAD i zemalja NATO, među kojim je bio i Bajden, nikada nije kažnjen“.
Vjačeslav Volodin je takođe istakao da su lidera Jugoslavije Slobodana Miloševića, koji se borio za Srbe, uhapsili, a zatim „umorili u haškoj tamnici, ne uspevši da dokažu njegovu krivicu“.
„Odgovorni za smrt Miloševića u haškom kazamatu do danas nisu kažnjeni. Svet je dužan da da pravičnu ocenu događajima tih godina – da pozove na odgovornost i osudi odgovorne vinovnike uništenja Jugoslavije“, rekao je Volodin.
BRATSTVO u nastavku donosi ceo tekst Apela koji je danas usvojio ruski parlament.
 
APEL OBA DOMA
FEDERALNE SKUPŠTINE RUSKE FEDERACIJE
Ujedinjenim nacijama, međunarodnim parlamentarnim organizacijama i parlamentima stranih država povodom 25. godišnjice agresije država članica Organizacije Severnoatlantskog pakta protiv Savezne Republike Jugoslavije
  
Uoči 25. godišnjice agresije država članica Organizacije Severnoatlantskog pakta (NATO) na Saveznu Republiku Jugoslaviju, oba doma Federalne skupštine Ruske Federacije ističu neophodnost pravične ocene tog najgrubljeg kršenja normi međunarodnog prava, koje je dovelo do destabilizacije rada Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju i negativno se odrazilo na odnose između evropskih država.
Oba doma Federalne skupštine Ruske Federacije izražavaju duboku zabrinutost zbog neprekinutih pokušaja kolektivnog Zapada da čin agresije protiv Savezne Republike Jugoslavije predstavi međunarodnoj zajednici kao mirovnu operaciju, da se žrtve NATO bombardovanja predaju zaboravu i da se na Srbe prebaci krivica za raspirivanje ratova na Balkanu.
U periodu od marta do juna 1999. godine, kao rezultat varvarskih raketnih napada i bombardovanja od strane oružanih snaga država članica NATO na civilnu infrastrukturu, uključujući saobraćajne i energetske objekte, kao i industrijska preduzeća, poginulo je više od dve hiljade civila – građana Jugoslavije, uključujući desetine dece. Na malu suverenu državu u centru Evrope sručeno je 2300 krstarećih raketa i 14 000 bombi.
Trupe država članica NATO masovno su koristile projektile sa osiromašenim uranijumom, što je nanelo nepopravljivu štetu životnoj sredini i izazvalo porast broja obolelih od raka u regionu. Još uvek je nemoguće proceniti razmere te ekološke katastrofe.
Nekažnjenost udara zemalja NATO na Jugoslaviju stvorila je pretpostavke za nove nasilne akcije širom sveta pod izgovorom izjava o borbi „za vrednosti slobode i demokratije“. Uverenje kolektivnog Zapada u svoju nepogrešivost i pravo da odlučuje o sudbini drugih naroda i država dovelo je do odgajanja neonacističkog režima u Ukrajini, koji je posle državnog udara 2014. započeo sprovođenje politike genocida nad ruskim stanovništvom i raspirivanja oružanog sukoba na teritoriji te zemlje.
Oba doma Federalne skupštine Ruske Federacije apeluju na Ujedinjene nacije, međunarodne parlamentarne organizacije i parlamente stranih država da osude vojnu operaciju zemalja NATO protiv Jugoslavije, da se suprotstave pokušajima iskrivljavanja istorijske istine o tragičnim događajima 1999. godine u interesu kolektivnog Zapada i da preduzmu mere za utvrđivanje međunarodno-pravne odgovornosti država članica Organizacije Severnoatlantskog pakta za agresiju protiv Savezne Republike Jugoslavije.
* * *
Državna Duma i Savet Federacije doneli su odluku da se ovaj Apel uputi predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu, Savetu Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije, Vladi Ruske Federacije, Društvenoj komori Ruske Federacije, Ujedinjenim nacijama, Interparlamentarnoj uniji , Parlamentarnoj skupštini Saveza Belorusije i Rusije, Parlamentarnoj skupštini ODKB, Međuparlamentarnoj skupštini država članica Zajednice nezavisnih država, Šangajskoj organizaciji za saradnju, Parlamentarna skupština OEBS, Parlamentarnoj skupštini Crnomorske ekonomske saradnje, Međuparlamentarnoj skupštini pravoslavlja, Latinoameričkom parlamentu, Afričkoj parlamentarnoj uniji, Mediteranska parlamentarnoj skupštini, Azijskoj parlamentarnoj skupštini, Međuparlamentarnoj skupštini ASEAN, Azijsko-pacifičkom parlamentarnom forumu, Centralnoameričkom parlamentu, Parlamentu Južnoameričkog zajedničkog tržišta (MERKOSUR) i parlamentima stranih država. Izvor: PNP RU Prevod: srbratstvo.ru

Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.