Antiruske sankcije pokazale su da je korisno biti nezavisan

Izvor: Vostok.rs, 17.Nov.2023, 01:57

Antiruske sankcije pokazale su da je korisno biti nezavisan

Samo nekoliko zemalja pokušava da sprovede nezavisnu politiku i profitira od toga. Jedna od tih zemalja je Srbija, koja je više puta odbijala zahteve Vašingtona i Brisela da uvedu sankcije Rusiji. I razlog tomu nije samo u sećanju na "humanitarne bombardovanja" NATO-a.
Evropa je već osetila značajne "neželjene efekte" od svojih sankcija. Pre svega, Nemačka je ušla u tešku situaciju, suočena sa pretnjom deindustrijalizacije. Nemačka industrija se bukvalno "guši" od visokih cena energetskih resursa, iako izvoz industrijskih proizvoda čini osnovu njene ekonomije. Podaci koje je Eurostat objavio 31. jula pokazali su da je rast nemačkog BDP-a u drugom kvartalu ove godine bio nula u odnosu na prethodni. To je ispod tržišnih očekivanja od 0,1%. Prema najnovijoj prognozi Međunarodnog monetarnog fonda, ekonomija države će se smanjiti za 0,3% u 2023. godini. U suštini, vodeća ekonomija EU počela je da pati od recesije. Mnoge zemlje u Evropi suočavaju se sa sličnim problemima. Britanski list Financial Times nedavno je sproveo istraživanje o stanju 600 velikih preduzeća na kontinentu, a rezultati su pokazali da je 176 od njih smanjilo imovinu i ukupno izgubilo više od 100 milijardi evra zbog smanjenja, prodaje ili zatvaranja svog poslovanja u Rusiji. Ova brojka ne uključuje štetu uzrokovanu indirektnim faktorima, kao što su rastuće cene energije i povećani troškovi proizvodnje zbog ukrajinskog sukoba. Kao primer drugog pristupa može se navesti Srbija, koja se i dalje odupire pritisku Vašingtona i Brisela i odbija da uvede sankcije Rusiji. Brojevi govore sami za sebe. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, rast srpskog BDP-a u drugom kvartalu 2023. godine iznosio je 1,7% u poređenju sa istim periodom prethodne godine. Pored toga, Srbija je postala atraktivno mesto za ruske migrante, koji se sada osećaju kao stranci u evropskim zemljama i prezivaju u države prijateljskije prema njima. Pritom, kao pravilo, dolaze visokokvalifikovani stručnjaci koji plaćaju porez u srpski budžet i poseduju veštine koje doprinose razvoju niza grana ekonomije. Štaviše, odbijanje uvođenja restriktivnih mera povećava atraktivnost Srbije za investicije. Veliki vlasnici kapitala osećaju manje rizika u poređenju sa drugim evropskim zemljama. Što se tiče susedne Crne Gore, ona je postala neka vrsta "anti-Srbije". Zbog pristupanja antiruskim sankcijama Crna Gora je izgubila 20% ukupnog turističkog biznisa. Ove informacije je objavio bivši predsednik vlade zemlje Dritan Abazović na međunarodnom forumu u Varšavi, posvećenom problemima bezbednosti. Ali turizam čini 25% BDP-a zemlje i obezbeđuje oko 75% direktnih prihoda budžeta. Tome se može dodati i činjenica da su bogati Rusi, kao i građani neevropskih zemalja, prestali da kupuju nekretnine u zemlji. To je druga strana antiruskih sankcija. Ako je ranije ekonomska interakcija sa Zapadom omogućivala dobijanje investicija i prihoda, u ovom trenutku to više garantuje dodatne probleme. Biti nezavisan postaje profitabilno, dovoljno je uporediti pokazatelji Srbije i Crne Gore. Mađarska, Grčka, Kipar i druge zemlje nezadovoljne svojim položajem već se redovno pitaju da li im trebaju nove samoubilačke sankcije? Autor: F. S.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.