Analitičari: Aktivno se radi na novom formatu dijaloga

Izvor: Blic, 23.Jun.2012, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Analitičari: Aktivno se radi na novom formatu dijaloga

Brisel i Vašington su rešeni da se u bliskoj budućnosti načini odlučujući korak u razrešenju kosovskog pitanja, a najnovija zbivanja, mimo dijaloga Beograda i Prištine, kao i sve otvoreniji razgovori o promeni formata i podizanju dijaloga na politički nivo ukazuju da se pozornica na kojoj bi taj proces trebalo da se odigra uveliko priprema, složni su u oceni analitičari i poznavaoci kosovskih prilika.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
- Međunarodna zajednica ima svoju agendu i uverljive instrumente koje se neće libiti da upotrebi kako bi ispunila svoj cilj - a to je zatvaranje takozvanih paralelnih insitucija na severu Kosova i Metohije do proleća 2013, kako bi nakon toga bili održani opšti izbori na celoj teritoriji Kosova. Šta ko do tada ponudi, tako će mu i biti - ukazuje direktor Foruma za etičke odnose Dušan Janjić.

U susret tom cilju, smatra on, aktivno se radi na dogovoru novog formata dijaloga Beograda i Prištine.

Za sada je izvesno da su na stolu tri varijante - nastavak dijaloga eksperstkih timova na tehničkom nivou za koji se, zvanično, zalaže Priština, zatim nastavak dijaloga na višem političkom nivou za koji se, navodno podržavajući ideju Beograda, zalaže međunaordna zajednica i formiranje dva paralelna nivoa pregovora - tehničkih i političkih, koji bi, po oceni analitičara, bili i najbolji za Srbiju.

U međuvremenu, Brisel i Vašington ne miruju. Državna sekretarka Sjedinjenih Američkih Država Hilari Klinton saglasila se u Rio de Žaneiru sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem da treba otvoriti novu fazu dijaloga, a slične poruke stigle su i iz Brisela, prilikom Nikolićeve prve posete sedištu evropske administracije i susreta sa viskom predstavnicom EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton.

Da ni u samom Briselu nisu sigurni kakav će format dijaloga biti u buduhcnosti, pokazuje i neizvesnost da li će dosadašnji posrednik u dijalogu Robert Kuper i dalje vršiti dosadašnju funkciju, ili, kako obaveštavaju Tanjugovi briselski izvori, planira u blikoj budućnosti da se povuče u Mjanmar.

Simptomatično je, takođe, i da je Kuper tokom svoje posete Beogradu zamalo zaobišao razgovor sa šefom beogradskog tima u dijalogu Borislavom Stefanovićem, s kojim je sastanak naknadno dogovoren - bukvalno u danu posete, da bi se i sam Kuper, po završenim razgovorima u Predsedništvu, založio za podizanje dijaloga na viši nivo.

Ideja o podizanju dijaloga na viši nivo prvi put se javno mogla čuti od predsednika Srbije Tomislava Nikolića. On je u svojoj prvoj zvaničnoj poseti Briselu rekao da smatra da bi dijalog u budućnosti trebalo da vodi premijer, a ranije je govorio i da je on, kao predsednik Republike spreman da taj proces, ukoliko je to neophodno, lično vodi.

Uključivanje predsednika ili premijera Srbije je, međutim, otvara neka druga pitanja. Deo javnosti, uključujući glavnog pregovarača Borislava Stefanovića, smatra da bi time defakto bila priznata nezavisnost Kosova.

Simić: Opasno da predsednik vodi dijalog

Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić, koji u poslednjim dešavanjima vidi težnju međunarodne zajednice da pripremi pozornicu za nezavisno Kosovo, smatra veoma opasnom ideju da predsednik ili premijer vode dijalog.

- U tom slučaju bi se već radilo o državnim pregovorima i de fakto bi se radilo o priznanju Kosova kao nezavisne države - rekao je Simić.

Povezane vesti: Francuski ambasador: Nikolić je u Briselu upoznat sa svim sporazumima Kuper: Fusnota o Kosovu se netačno tumači Tači: Nadzirana nezavisnost se završava 2. jula Riker: Srbija treba da prihvati kompromise u vezi sa Kosovom Stefanović: Izjava Nikolića štetna po državne interese

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.