Najnovije vesti
Vesti Politika
Analitičari: Aktivno se radi na novom formatu dijaloga

Analitičari: Aktivno se radi na novom formatu dijaloga

Brisel i Vašington su rešeni da se u bliskoj budućnosti načini odlučujući korak u razrešenju kosovskog pitanja, a najnovija zbivanja, mimo dijaloga Beograda i Prištine, kao i sve otvoreniji razgovori o promeni formata i podizanju dijaloga na politički nivo ukazuju da se pozornica na kojoj bi taj proces trebalo da se odigra uveliko priprema, složni su u oceni analitičari i poznavaoci kosovskih prilika.

252825_brnjak03-nin-marko-djurica
252825_brnjak03-nin-marko-djurica

U susret tom cilju, smatra on, aktivno se radi na dogovoru novog formata dijaloga Beograda i Prištine.

Da ni u samom Briselu nisu sigurni kakav će format dijaloga biti u buduhcnosti, pokazuje i neizvesnost da li će dosadašnji posrednik u dijalogu Robert Kuper i dalje vršiti dosadašnju funkciju, ili, kako obaveštavaju Tanjugovi briselski izvori, planira u blikoj budućnosti da se povuče u Mjanmar.

Simptomatično je, takođe, i da je Kuper tokom svoje posete Beogradu zamalo zaobišao razgovor sa šefom beogradskog tima u dijalogu Borislavom Stefanovićem, s kojim je sastanak naknadno dogovoren - bukvalno u danu posete, da bi se i sam Kuper, po završenim razgovorima u Predsedništvu, založio za podizanje dijaloga na viši nivo.

Ideja o podizanju dijaloga na viši nivo prvi put se javno mogla čuti od predsednika Srbije Tomislava Nikolića. On je u svojoj prvoj zvaničnoj poseti Briselu rekao da smatra da bi dijalog u budućnosti trebalo da vodi premijer, a ranije je govorio i da je on, kao predsednik Republike spreman da taj proces, ukoliko je to neophodno, lično vodi.

Uključivanje predsednika ili premijera Srbije je, međutim, otvara neka druga pitanja. Deo javnosti, uključujući glavnog pregovarača Borislava Stefanovića, smatra da bi time defakto bila priznata nezavisnost Kosova.