Amerikancima dozlogrdilo: Neće više da plaćaju održavanje jahte ruskog oligarha

Izvor: B92, 06.Mar.2024, 19:23

Amerikancima dozlogrdilo: Neće više da plaćaju održavanje jahte ruskog oligarha

Održavanje jahte, koju su američke vlasti zaplenile od ruskog oligarha, košta vladu u Vašingtonu blizu milion dolara mesečno, navedeno je u sudskim spisima.

Zbog toga američko ministarstvo pravde traži dozvolu za prodaju jahte pod nazivom "Amadea" dugačke više od 100 metara, koju je zaplenilo 2022. godine, zato što je bila u vlasništvu sankcionisanog ruskog milijardera Sulejmana Kerimova, preneo je Si-En-Bi-Si (CNBC).

Vlada je saopštila da želi da "proda >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jahtu vrednu 230 miliona dolara zbog preskupog održavanja" i navela da su ti troškovi oko 922.000 dolara mesečno.

"Preterano je da poreski obveznici plaćaju blizu milion dolara mesečno za održavanje broda 'Amadea', kada bi ovi troškovi mogli da budu svedeni na nulu prodajom", navodi se u današnjem sudskom podnesku američkih tužilaca.

U mesečne troškove jahte, koja je trenutno usidrena u San Dijegu u Kaliforniji, ulazi 600.000 dolara tekućih troškova, od čega 360.000 dolara ide za posadu; 75.000 dolara za gorivo i 165.000 dolara za održavanje, kao i za uklanjanje otpada, hranu i drugo. Troškovi takođe uključuju 144.000 dolara za osiguranje, kao i specijalne troškove, u šta spadaju naknade za pristajanje od 178.000 dolara, pa je tako ukupan iznos 922.000 dolara, navodi medij.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.