Američki raketni bacači u Južnoj Koreji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Mar.2017, 10:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki raketni bacači u Južnoj Koreji

Američki raketni bacači i druga oprema potrebna za postavljanje raketnog odbrambenog sistema stigli su u Južnu Koreju, saopštile su danas američka i južnokorejska vojska. Kina je najavila da će preduzeti mere protiv raspoređivanja protivraketnog sistema.

Planovi za raspoređivanje sistema odbrane THAAD ove godine izazvali su nezadovoljstvo u Severnoj Koreji, ali i Kini i Rusiji, koje moćne radare tog sistema vide kao bezbednosnu pretnju.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Vašington i Seul međutim tvrde da protivraketni sistem ne treba da bude pretnja ni Pekingu, ni Moskvi.

Vojska SAD je saopštila da sistem THAAD treba da presretne i uništi balističke rakete kratkog i srednjeg dometa u zadnjoj fazi leta.

"Nastavak provokativnih aktivnosti Severne Koreje, uključujući jučerašnje lansiranje više raketa, samo potvrđuju mudru odluku da se rasporedi THAAD u Južnoj Koreji", izjavio je komandant pacifičke komande američkih snaga admiral Hari Haris.

Kina najavila mere protiv raspoređivanja THAAD

Kina je najavila da će preduzeti mere protiv raspoređivanja američkog protivraketnog sistema u Južnoj Koreji i upozorila da će Vašington i Seul snositi posledice.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang rekao je da će Kina "odlučno" braniti svoju bezbednost.

"Kina će odlučno preduzeti neophodne mere da bi odbranila svoje bezbednosne interese", rekao je portparol i dodao da će "SAD i Južna Koreja snositi sve posledice".

Tramp: SAD stoje uz Japan i Južnu Koreju

Američki predsednik Donald Tramp potvrdio je da SAD stoje uz Japan i Južnu Koreju, usled najskorijeg raketnog testa Severne Koreje, saopštila je Bela kuća.

Predsednik je razgovarao zasebno sa premijerom Japana Snižom Abeom i sa aktuelnim predsednikom Južne Koreje Hvang Kjo-Anom o lansiranju četiri rakete za koje se smatra da su proba za napad na baze SAD u Japanu.

SAD je započela raspodelu odbrambenog sistema protiv balističkih raketa u Južnoj Koreji, saopštila je Tihookeanska komanda SAD.

Severna Koreja ispalila je juče četiri zabranjene balističke rakete koje su preletele oko 1.000 kilometara, od kojih su tri sletele u vode za koje Japan tvrdi da su njegova ekskluzivna ekonomska zona.

SAD i Južna Koreja najavili su prošle godine da će na južnokorejskoj teritoriji biti postavljen američki antiraketni sistem THAAD, jedan od tehnološki najrazvijenijih na svetu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ČEKA SE REAKCIJA KIM DŽON UNA Američki raketni bacači raspoređeni u Južnoj Koreji

Izvor: Blic, 07.Mar.2017

Američki raketni bacači i druga oprema potrebna za postavljanje raketnog odbrambenog sistema stigli su u Južnu Koreju, saopštile su danas američka i južnokorejska vojska...🇺🇸 U.S. Starts Deploying Thaad Antimissile System in South Korea, After North’s Tests https://t.co/imbkL8UNO7 👈...

Nastavak na Blic...

Kina i Rusija protiv raspoređivanja sistema THAAD u Južnoj Koreji

Izvor: RTS, 07.Mar.2017

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da se odlučno protivi američkom raspoređivanju odbrambenog sistema protiv balističkih raketa u Južnoj Koreji, nakon što je američka vojska saopštila da su prvi elementi njenog odbrambenog sistema stigli u Južnu Koreju. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.